Polgármester választás

2023.06.08. 16:00

Időközi választásra készülnek - Két nap különbséggel hunyt el Csehi és Alsóújlak polgármestere

Alsóújlakon és Csehiben időközi polgármester választást tartanak július 2-án, vasárnap. Az előbbi faluban egy, az utóbbiban pedig három jelölt van.

Horváth László

Csehiben és Alsóújlakon ismét szükség lesz az urnákra. Kardos Andrea jegyző érzelmileg megterhelő időszakban vezényelte le az előkészületeket.

Forrás: Szendi Péter

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Németh Tibor, Alsóújlak polgármestere március 27-én, Nagy László, Csehi első embere pedig március 29-én hunyt el. Mindkét település önkormányzata a kámi közös önkormányzati hivatalhoz tartozik. 

- Érzelmileg nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, olyan időközi választásra készülünk, amelyet nem lemondás, vagy a testület-feloszlatás, hanem két haláleset miatt kell megtartani – mondta megrendülten Kardos Andrea jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője. – Az érzelmi sokk közben nyolc napunk volt arra, hogy a polgármesteri tisztséget átvegye az alpolgármester. A választásról szóló jogszabály akkori rendelkezése szerint a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül kellett a helyi választási bizottságoknak kiírni az időközi választást.  A Helyi Választási Bizottság mindkét településen július 2-ára tette ennek időpontját. A kampány május 13-án kezdődött és a választás napján is tarthat. 

Megtudtuk, a tízezer főnél kevesebb lakosú településeken a jelölteknek a választópolgárok három százaléka érvényes ajánlását kell begyűjtenie. Csehiben hét, míg Alsóújlakon, 14 érvényes ajánlás kellett ahhoz, hogy valaki jelölt legyen. A leadás határideje május 29 volt. Csehiben hárman, köztük a jelenlegi alpolgármester, Fekete László Zoltán, valamint Horváth Noémi és Dudás Zsolt indul a posztért. Alsóújlakon egyetlen jelölt van Kántorné Varga Mónika személyében. Mind a négyen függetlenek, és úgy nyilatkoztak, hogy társadalmi megbízatásban szeretnék ellátni a polgármesteri tisztséget.   

A július 2-i választás után kell letenni a polgármesteri esküt, és az új vezető átveheti a hivatalát.   

A május végén hatályba lépett rendelkezések értelmében a következő általános önkormányzati választásokig helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás már nem tartható. A két településen azonban lesz szavazás, hiszen a kampány időszaka, mint írtuk május 13-án elkezdődött. A nyertes az lesz, aki a leadott voksok többségét megszerzi. Kérdés, mi történik akkor, ha ketten is ugyanannyi voksot kapnak, hiszen új időközit a jogszabály értelmében már nem lehet megtartani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában