Meghosszabbított szerződés

2023.06.15. 07:00

Lejár a türelmi idő: felfestik az e-rollerek számára a kijelölt "hotspotokat" Szombathelyen

A szombathelyi önkormányzatnál mindössze néhányan tettek bejelentést "elhagyott" elektromos roller miatt. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor a Csónakázótóból is húztak ki járművet.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Szendi Péter

Egy évvel meghosszabbíthatja az elektromos rollerek üzemeltetőjével a szerződést a szombathelyi önkormányzat. Az előterjesztést és a hozzá kapcsolódó vitát több szakbizottság is megtárgyalta: a bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottág ülésén az elmúlt hónapok tapasztalatai is szóba kerültek. Az aláírásra váró szövegtervezet szerint az önkormányzat augusztus végéig adna haladékot a szolgáltató Lime Kft.-nek az úgynevezettt Hotspotok kialakítására, ahol a használóknak kötelező lenne leparkolni a járművel.

A korábbi vállalások miért nem teljesültek?

Büki Zoltán bizottsági tag a tavaly szignózott megállapodást idézte, amiben a szolgáltató már 72 Hotspot kialakítására tett ígéretet. A cég arra is kötelezettséget vállalt akkor, hogy a kijelölt területen kívül hagyott rollereket 24 órán belül visszaszállítják. Egy olyan előterjesztést került ide, aminek már megvolt az alapja, az abban foglaltak miért nem valósultak meg? - tette fel kérdését Büki Zoltán.

Bonti Tamás irodavezető emlékeztetett: a szolgáltató szeptemberben kezdte meg az e-rollerek üzemeltetését Szombathelyen, ám akkor még nem rendelkezett azzal az adatbázissal, ami a Hotspotok kialakításához szükséges. - Úgymond folyamatosan mozgatták a Hotspotokat, amit a felhasználók nagyon jól tudtak, hiszen a jármű jelzi, ha nem ott teszik le - tájékoztatott Bonti Tamás, hozzátéve: információi szerint emiatt vannak is problémák a cégnél, hiszen sokan úgy gondolják, jó helyen parkoltak, miközen 30-40 méterrel távolabb a "kijelölt" helytől. Az irodavezető beszélt arról is: a Lime Kft. kérése volt az egyéves türelmi idő, akkor arra hivatkoztak, hogy mindenhol így kötnek szerződést.

Sopronban világos a városvezetés üzenete e téren

A témához tartozik, ezért hozzuk ide: "Megérkeztek a bérelhető e-rollerek Sopronba. (...) A rollerrekkel a kezdeti időszakban a város 90 pontján lehet parkolni, így a rollereket nem lehet csak úgy bárhol otthagyni" - osztotta meg közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere idén áprilisban. Ehhez képest Szombathelyen a Csónakázótóból és patakból is húztak ki járművet az elmúlt hónapokban. Megtudtuk azt is, az önkormányzathoz mindössze pár bejelentés érkezett az "elhagyott" bérelhető e-rollerek miatt, azokat pedig a tájékoztatás szerint maximum 48 órán belül elszállították a cég alvállalkozói.

A közrendvédelmi bizottság ülésén szóba került az is, a rendőrség számára volt, hogy gondot okozott: hiába kell a bankkártyaszámot megadni az e-rollert bérlőnek, a szolgáltatótól mégsem kapnak megfelelő adatszolgáltatást a jármű használójával kapcsolatosan egy-egy ügyben.

Figyelem, az elektromos járművek tűzesetek forrásai lehetnek

Angol statisztikát osztott meg Egyed László, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, bizottsági tag: mintegy 46 ezer elektromos eszköz fut London utcáin, abból 48 elektromos kerékpár- és rollerégésük volt eddig, Csak az idei évben már 30 esethez riasztották a tűzoltókat - hívta fel erre a veszélyre is a figyelmet Egyed László. A szerződéshosszabbítás határozati javaslatáról a közgyűlés dönt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában