Megemlékezés

2023.06.30. 19:32

Markusovszky Lajosra emlékeztek Vasegerszegen

Markusovszky Lajos halálának 130. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget a település önkormányzata és a Nemzeti Örökség Intézete. A megemlékezésen egyúttal átadták a honvédorvos felújított síremlékét, valamint a Nemzeti Sírkertbe sorolt sírokat jelölő okos parcellakövet.

Polgár Patrícia

Forrás: Ohr Tibor

Az ünnepségen beszédet mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, melyben kiemelte: fontos küldetésüknek tekintik az államilag védett sírok gondozását. Ezek közé tartozik Markusovszky felújított síremléke, ami mellé okos parcellakövet helyeztek. Ennek segítségével a honvédorvost digitálisan ismerhetik meg közelebbről az oda látogatók.

Beszédét követően Németh József, Vasegerszeg polgármestere és Michal Sykora, Markusovszky szülőhelye, a szlovákiai Csorba polgármestere örömét fejezte ki, hogy a kerek évfordulón ilyen méltóképpen emlékezhetnek. Markusovszky Lajos emlékének méltó ápolását polgármesterként mindketten fontos feladatuknak tartják.

A köszöntőket követően Móczár Gábor; Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja; Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Németh József felavatták a parcellakövet, melyet a síremlékkel együtt Varju Gábor plébános és Garas Krisztina lelkész áldott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában