Első alkalommal

2023.06.11. 10:40

Nyitott pincék a felsőcsatári szőlőhegyen - videó

Több mint tíz pince kínálta kiváló borait szombaton a felsőcsatári szőlőhegyen. A turisztikai programot első alkalommal rendezték meg, de hagyományteremtő szándékkal.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Hobbiborászok várták a látogatókat hegyi hajlékukba kora délutántól estig borkóstolóval, zsíros kenyérrel, házi készítésű pogácsával. A horvát sátorban megízlelhették a horvát borokat, a tökmagolajos túrót. A turisták a pincelátogatáson túl megnézhették a Vasfüggöny múzeumot – csodálatos környezetben tölthettek el egy egész napot sétával, baráti beszélgetésekkel. A szőlőhegy egy részét „kapcsolták be” most, de a jövőben a kápolna mögötti területre is bevonják a nyitott pincék programba, árulta el Konczér Katalin polgármester. Megtudtuk még, hogy a szőlőhegyen birtokkal rendelkező egyik borász család és a mögöttük álló Harasztifalu Szent László Egyesület a kezdeményezés zászlóvivője, az önkormányzat pedig partner volt a program szervezésében.

Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is. – A Vas-hegy az ókor óta vasércbányászati lelőhely volt, a rómaiak már szőlőt telepítettek a déli lejtőin. Úgy Vaskeresztes, mint Felsőcsatár jó bor termőhelyek. Az itt dolgozó gazdák joggal büszkék a csodálatos mikroklímájú hegy levére – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában