Természetvédelmi értéke 10.000 forint

2023.06.13. 12:40

Pompás látnivaló – virágzik a királyné gyertyája, népies nevén a genyőte

Virágzik a királyné gyertyája, népies nevén a genyőte - osztotta meg a hírt közösségi oldalán a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Az Öregcser erdő és benne a tömérdek, páratlan szépségű királyné gyertyája a Sárvár-Kenyeri összekötő út mellett található.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

Mindent a szemnek, semmit a kéznek és lábnak! - Hívja fel rögtön a figyelmet a terület kerületvezető erdésze, Döme László, aki Hunyadi Géza pagonyvezető főerdész és egyben kerületvezető erdésszel együtt jól ismeri a térség minden erdei értékét. Az Aszfodélosz alba a mediterrán vidékeken őshonos, a Kemeneshát, Kemenesalja a genyőte legészakibb előfordulási helye. 

A királyné gyertyája a liliomfélék családjába tartozó 80-100 cm magas, koloncos gyökerű, levélrózsás évelő, védett növényfajunk. A tőlevélrózsa levelei szálasak, 60 centiméter hosszúak, 1-2.5 centiméter szélesek, háromszögletűek. A virágzat tömött fürt, a lepellevelek 15-20 milliméter hosszúak, keskeny- elliptikusak, fehérek, hátukon 2 centiméteres barna hosszérrel, tövükön összenőttek. A porzók a lepelből kiállnak, a murvalevelek sötétbarnák. Termése tojásdad tok. A genyőte gyökérgumóját az ókortól ették; a középkorban királyi eledelnek nevezték. Ma a védett növény természetvédelmi értéke 10.000 forint.  

 Az 1975 óta helyi jelentőségű védett természeti területen, ahol a mindössze 5-10 centiméteres termőréteg alatt vastag vöröskavics van, és tavasszal, ősszel úszik, nyáron kőkeményre szárad a talaj, kifejezetten jól érzi magát a genyőte. Virágzása 2-3 hetes késéssel kezdődött – derül ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. beszámolójából, amelyben megjegyzik: a pazar látványért érdemes felkeresni a különleges erdőrészletet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában