Nézz az ég felé!

2023.06.23. 17:37

Sarki fény, tejút, szuperhold - összeszedtük a következő időszak látványos égi jelenségeit

Látványos égi jelenségeknek lehetünk tanúi a következő időszakban: bármikor jöhet sarki fény, javul a Jupiter láthatósága, lesz szuperhold és megfigyelhetjük a tejutat - júliustól akár már a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület új csillagvizsgálójában is, az Őrségben.

Cseh-Egyed Bernadett

Mitre Zoltán mutatja: a csillagászok speciális napszűrővel figyelik a Napot

Fotó: Szendi Péter

A következő időszakban aktívabb lehet a Nap. A 11 évente ismétlődő naptevékenységi ciklus egyre aktívabb szakaszába léptünk. Ez azt jelenti, hogy többször fordulhat elő napkitörés, amely anyaga a Földünket elérve geomágneses vihart és sarki fényt okozhat. Idén áprilisban egy napkitörés után még hazánkból is látni lehetett a sarki fényt, hasonlóra bármikor lehet számítani, így érdemes figyelni a híradásokat - hívja fel a figyelmet Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi tagja, aki szólt arról is, a kellemes nyáréjszakák amatőrcsillagászok és érdeklődők tucatjait hívja az égbolt alá. Idén sem lesz hiány látványos égi jelenségekből.

Hajnalban keressük a Jupitert

A fényes Vénusz bolygó július közepéig az esti égbolt feltűnő látványossága. Megjelenése miatt a régiek esthajnalcsillagnak is hívták. Valójában nem csillag, naprendszerünk tagjáról van szó, amely a Nap fényét veri vissza. A bolygó július közepéig "alkonycsillagként" látszik napnyugta után, aztán megfigyelhetősége egyre kedvezőtlenebbé válik. Augusztus második felében már „hajnalcsillagként”, napkelte előtt láthatjuk és a bolygó az idei év végéig a hajnali égbolt feltűnő égiteste marad. A Mars megfigyelése az év hátralévő részében nem kedvező, mivel látszólagosan a Nap közelében helyezkedik el. Naprendszerünk legnagyobb bolygója a Jupiter, jelenleg a hajnali égbolt látványossága, láthatósága egyre javul. Július végén már éjfél körül kel, és az éjszaka második felében látható. November elején már napnyugta körül kel és egész éjjel megfigyelhető lesz. Utána az év végéig a kedvező esti láthatósága megmarad. Kis távcsövekkel négy legnagyobb holdja is megfigyelhető. A gyűrűiről híres Szaturnusz bolygó jelenleg az éjszaka második felében látható. Azonban augusztus végén már napnyugta körül kel és nyár végén, kora ősszel egész éjjel megfigyelhető lesz. Az év végéhez közeledve egyre közelebb látszik a Naphoz, az év végén már csak napnyugta után pár órán át figyelhető meg.

Augusztusban jön a szuperhold

Augusztus folyamán kétszer lesz telehold, 1-én és 31-én. Ez csak érdekesség, semmi jelentősége nincs. Sőt, az augusztusi teleholdak az égitest földközelpontjához közel következnek be. A mai köznyelvben szokták ezt "szuperholdnak" is nevezni, azonban ennek sem tudományos, sem köznapi szempontból nincs jelentősége.

 

 Az augusztus végi teleholdat tekintve érdekesség, hogy a Szaturnuszbolygóhoz közel látszik majd az égbolton. A nyári teleholdak alacsonyan járnak, nagyjából azt a látszólagos utat járják be az égbolton, mint amit a Nap télen szokott.

Július 28-án este a Hold a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga közelében lesz látható. Ez a csillag a tizennegyedik legfényesebb csillag az éjszakai égbolton. Az együttállás szabad szemmel is érdekes látványt nyújt majd. Október 28-án este pedig egy kismértékű részleges holdfogyatkozást lehet majd látni. Ekkor a Hold alsó részének néhány százaléka kerül a Föld árnyékába.

A Perseidák meteorraj augusztus 13-án éri el maximumát. Mivel a Hold fázisa kedvező lesz, várhatóan a halványabb hullócsillagok is megfigyelhetőek lesznek. Érdemes az égboltot szemlélni mert a Perseidák mellett két további nem közismert és jóval szerényebb meteorraj is aktív lesz a nyáron.

Nagyon sötétben láthatjuk a tejutat

A nyári égbolt jellegzetes része a tejút csillagokban és csillagközi ködökben gazdag sávja. Teljes pompájában a tejút csak a nagyon sötét helyekről látható, így érdemes elutazni nagyvárosoktól távol (pl. az Őrségbe). Tejútrendszerünk középpontja a Nyilas csillagkép irányában látható. A csillagkép megfigyelésére a nyári éjszakák a legkedvezőbbek. Déli irányban, nem túl magasan kell keresni. Érdemes okostelefonos planetárium applikációk segítségével felfedezni a nyári égbolt látványosságait.

Várhatóan júliustól a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület az Őrségben megnyitja új csillagvizsgálóját. Vas megye legsötétebb égboltja alatt a tervek szerint két csillagászati távcsővel is elérhető lesz a nyári égbolt - árulta el Mitre Zoltán.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában