Fejlesztés

2023.07.16. 15:00

Felújították a hegyi kilátó tetejét Lukácsházán - Urnafalépítés és padkafeltöltések szerepelnek az önerős beruházások között

Saját forrásból is gyarapodik a Kőszegi kistérséghez tartozó, a Gyöngyös patak és a 87-es főút között hosszan elnyúló 1100 fős település. Az idei önerős, folyamatban lévő vagy már elkészült beruházásokról Virág János polgármestert kérdeztük.

Tóth Katalin

Virág János több kisebb önerős beruházásról számolt be

Forrás: Unger Tamás

2010-ben épült a hegyen a 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátó. Tizenhárom év alatt a tetőszerkezete – a tartóívek közül több – annyira korrodálódott, hogy veszélyessé vált. A deszkázat bádogburkolást kapott, hogy stabilabb legyen. Miután befejezte a munkákat a kivitelező – még a július 8-i falunap előtt –, daru emelte vissza a helyére a tetőt – a ráncfelvarrás után újra teljes pompájában áll a Csömötei-szőlőhegy ékköve, a kilátó. – A munkák 3,3 millió forintba kerültek – mondja a település vezetője. Folyamatosan költenek a temetőre is. A polgármester a helyszínen mutatja: fásították a területet, tájkertész útmutatása alapján ültettek fákat, bokrokat, cserjéket, és urnafal építéséről döntöttek. Korábban csak a hagyományos koporsós és hamvasztásos temetkezésre volt lehetőség, most nemsokára urnás temetésre is. Az alapzatot maguk építették, egy tatabányai cég hozza rá a felépítményt – összesen 5,3 milliós beruházás lesz a 24 ablakos urnafal, amelyben dupla urna fér egy-egy ablakba. 

A 2013-ban felújított ravatalozóra is ráfér a renoválás: külsőhomlokzat-festést, lábazatjavítást, illetve körben járdafelújítást is végeznek rajta augusztusban – az 2,3 milliós, ugyancsak önerős projekt lesz. A sírkertet három éve bővítették. A falu Kossuth utcai „felhagyott” temetőjében 1960 óta nem történt temetkezés. Azt tájépítész-tervező segítségével kegyeleti emlékparkká akarják átalakítani. A Horváth József utcai oldalra pedig játszóteret terveznek, hogy annak a településrésznek is legyen játszótere. Pillanatnyilag négy játszótere van a falunak: egy a szőlőhegyen, egy a kultúrháznál, egy a Nagycsömötei utcában, egy kisebb a Kossuthban – az utóbbit akarják leváltani az említett nagyobbra. Ugyancsak önerőből: csapadékvíz-, járdaés útfelújítást végzett az önkormányzat az óvodai, bölcsődei útszakaszon mintegy 300 méteren, 60 millió forintból. 2012- ben zárt csapadékrendszert kezdtek építeni. A csőhálózatot átmosatják, és az út mellett megsüllyedt padkákat feltöltötték: 8,6 millió forintból a település összes utcájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában