Karnevál 2023

2023.08.25. 13:09

A római legiók seregszemléje a katonai hagyományőrző találkozó megnyitóján - fotók

Szombathelyen a Történelmi Témaparkban a római legiók seregszemléjével kezdődött pénteken délelőtt a hagyományőrzők programjainak sora. Az antikvitás örökségét hozták a mai Szombathelyre.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

– A 18. századtól létezett egy hagyomány, amely Szombathely város alapítását Krisztus után 43-ra tette. 1943-ban ünnepelte a város születésének 1900. évfordulóját. Az idén az 1980. esztendőben vagyunk – emlékeztetett bevezetőjében dr. Katona Attila történész. A nézőtéren ülőknek úgy fogalmazott: kerek születésnapos „buliban” lehet részük, ami három napig tart a történelmi hagyományőrző csoportok közreműködésével.

Négy évszázad római harcászatából a felszereléseket ismerhették meg a lelátón ülők a zenére bevonuló csapatokat nézve. Elsőként a házigazdák, a városalapító alakulat, az Apollóról elnevezett Legio XV. Apollinaris II. cohorsa vonult. Utánuk szarmata jelmezben 1–2. századi harcosok, majd az itáliaiak (Legio I Italica), utánuk a Budapestről, Szolnokról érkezett Legio XXI Rapax szintén 1. századi felszerelésben. A Savaria karnevál állandó fellépői a Legio I Adiutrix alakulata Brigetióból – ők következtek, majd a Legio Leonum Valentiniani tagjai 3. századi római katonai felszerelésben. Cornelius Lentulus mint a sereg főparancsnoka köszöntötte a város civil vezetőit.

– Ave milites, ave Savaria! – dr. Nemény András polgármester üdvözölte Róma katonáit és a lelátókon Savaria népét. – Savaria, Szombathely majd 2000 éve alatt rengeteg nehézséget éltünk túl, volt tűzvész, voltak járványok, háborúk, és mégis itt vagyunk sok-sok generáción keresztül – mondta, majd megköszönve a hagyományőrzők részvételét a karneválon, engedélyt adott a játékok lebonyolításához. Csatajelenettel folytatódott a délelőtt, és a Ferences-kertben állomásozó katonai alakzatok életébe is benézhettek a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában