Már vannak tünetek

2023.08.08. 11:07

Eldugult orr, viszkető szem: virágzó parlagfű - A gyomnövény irtása törvény által előírt kötelesség

A többnapos esőzést és lehűlést követően jellemzően az alacsony-közepes tartományban van a parlagfű koncentrációja, de az arra érzékenyek már tapasztalhatnak allergiás tüneteket.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

A Vas Vármegyei Kormányhivatal szakemberei a határszemlékkel párhuzamosan végzik a fertőzött területetek felderítését. Augusztus közepére várják a szakemberek a parlagfű tömeges virágzását Vasban. Mivel egy-egy növény több millió pollent képest szórni, nagyon fontos a virágzásának és magképzésének megakadályozása. A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése törvény által előírt kötelezettség, ez külterületi és belterületi ingatlanokra, mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre és építési területekre egyaránt érvényes – olvasható a kormányhivatal közleményében, amelyben kitérnek arra is: a teljes vegetációs időszakban – késő őszig – meg kell előznie a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulását, amennyiben a tulajdonos, illetve külterületen a földhasználó a védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, közérdekű védekezés elrendelésére, illetve növényvédelmi bírság kiszabására számíthat. 

 

Összegét a terület mérete és a parlagfű-borítottság mértéke határozza meg, a bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, és ismételten is kiszabható. Azokat a területeket, amelyeken az előző években közérdekű védekezést hajtottak végre, illetve rendeltek el, a térinformatikai rendszerben ábrázolják és tájékoztató jelleggel vármegyei, valamint településhatáros bontásban, elektronikus formában közzéteszik. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése szintén segíti az allergiásokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett felhívásban olvasható: „A parlagfűre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya-viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést. Az allergiás tünetek mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában