Választ kaptunk az önkormányzattól

2023.08.10. 17:30

Markusovszky-körforgalom: a gyakorlatban dől majd el, hova húzódjunk a mentő elől?

Várhatóan ősszel, a tanévkezdés után a mindennapi gyakorlatban dől el: a Sugár út – Markusovszky utca körforgalmánál hova húzódhatnak az autósok, ha a dugóban mentő érkezik. Mindenesetre a csomópont építési terve az előírtaknak formailag és tartalmilag is megfelel. Választ kaptunk a szombathelyi városházától.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

Mint korábban írtunk róla: Horváth Gábor önkormányzati képviselő vetette fel a problémát, korábban közgyűlésen beszélt arról, új gócpont alakulhat ki a Sugár út - Markusovszky utca kereszteződésében létesülő körforgalommal. Aztán közösségi oldalán arról írt: "A Sugár út irányából a mentőknek sokkal nehezebb lesz az áthaladás a járdaszigetek behúzása miatt. Az útszakasz áteresztőképessége csökken, az autók nem tudnak lehúzódni, így a mentőautók időt veszíthetnek”.

Kérdésekkel fordultunk a szombathelyi városházához

Hatóságként a kormányhivatal közlekedési és útügyi osztálya adott építési engedélyt a Sugár út - Markusovszky utca kereszteződésében épülő körforgalomhoz. A tervdokumentáció formailag és tartalmilag megfelelt a vonatkozó kormányrendeletben, jogszabályokban, útügyi műszaki előírásokban foglaltaknak – ezt már a szombathelyi városháza kommunikációs vezetőjétől, Kéner Balázstól kapott tájékoztatóból tudtuk meg. „A kivitelezés a Vas Vármegyei Kormányhivatal által engedélyezett tervdokumentáció alapján valósul meg” – írták.

Választ adtak arra is, miért nem maradhatott a Sugár út végén a két sáv: a vonatkozó útügyi műszaki előírás alapján „egysávos körforgalomnál nem szabad a közvetlen jobbra forduló forgalom részére a körpálya kiszélesítéseként, többletsávként használható burkolatfelületet létrehozni” - tudatták. Azt is közölték: a mentőszolgálat részéről nem érkezett olyan tartalmú észrevétel, amely a körforgalmi csomópont miatt akadályozná a megkülönböztető jelzést használó járművek tovább haladását.

Hova állhatnak félre az autók a szirénázó mentőnek utat engedve?

A hivatali tájékoztatóból az nem derült ki, hova húzódhatnak majd le az autósok egy forgalmi dugóban, ha a Horváth Boldizsár körút felől szirénázó mentő érkezik, és befordulna a Markusovszky utcába. Erre főként azért szerettünk volna választ kapni, hiszen köztudott: akár egy-két perc is számít, amikor egy beteget a megyéből a szombathelyi kórházba szállítanak. 

A helyszínen járva úgy értesültünk: várhatóan térkővel borítják a körforgalmat, így azon át is lehet majd hajtani. Szintén a helyszínen szembesültünk vele: az István Lajos körúton, a körforgalom és a Paragvári utcai lámpás kereszteződés között buszmegálló is található, a busz csak az úton tud megállni. Ha ez így marad, egy esetleges torlódásnál a körforgalomban várakozó autósoknak türelmesnek kell lenniük, amíg az utasok le-, illetve felszállnak.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában