vaol.hu podcast

2023.08.05. 19:50

Mesélő Podcast: oltárkép készült a pusztítót tűzvész emlékére - Szombathely egyik legkorábbi képi ábrázolása a festmény

Feiszt György

Forrás: Szendi Péter

A történelem folyamán a települések életében a tűzvész az egyik legveszedelmesebb csapást jelentette. A Szombathely városa az 1644-ben pusztító nagy tűztől való megszabadulás után, Szent Flórián védelmébe ajánlotta magát. Az ekkor tett testületi fogadalom szövege szerint: „ezen a napon minden ember a kézi munkától magát és cselédjét megtartóztassa, vecsernyére isteni szolgálatra menjen”. Erre a fogadalomra emlékezve a Szent Flórián napi (május 4.) a körmenetet a székesegyházban minden évben megtartják. Sajnos a tűzesetek minden óvintézkedés és a szent oltalma ellenére, a későbbiekben is megtörténtek. A városi jegyzőkönyvből tudjuk, hogy 1740. április 29-én ismét óriási tűzvész pusztított Az esemény részleteiről a protokollumban ezt olvashatjuk: „Leitner Mészáros Mihály fia a kertben tüzet gyújtott az ott lévő gaznak elégetésére, az így támadott lángok miatt azonban az egész Gyöngyös utca és a város malma is elégtek”. A tragédia emlékére a város fogadalmát megújítva egy Szent Flórián oltárképet festetett, amelyet a vártemplomban helyezett el. 

A kép „DIVe florIane te aVXILIat ore proteCIo venIat ab omnIpotentI sabarIae eXVstae.“ magyarul: „Szent Flórián a te közbenjárásodra védelmezze a Mindenható a tűzvész pusztította Szombathelyt” feliratába rejtett kronogramjából tudjuk, hogy a kép készítésének éve 1749 volt. Amikor 1791-ben Szily János püspök elhatározta, hogy új székesegyházat épít, sor került a vártemplom lebontására. A magisztrátus ekkor kéréssel fordult a püspökhöz hogy a lebontandó templomban álló, város által készített Szent Flórián képet adja ki számukra. Szily püspök a kérést teljesítette, mivel azonban a városnak nem volt megfelelő helyisége, az 1793. május 25-én tartott gyűlésen elhatározták, hogy a képet a ferences atyáknak ajánlják fel. A ferencesek a felajánlást elfogadták és a Szent Flórián mellékoltárt felállították. Az oltárképről ma már tudjuk, hogy ez a város legkorábbi képi ábrázolása. A Szombathely története szempontjából rendkívül értékes, festmény ugyanis az egyetlen kép, amelyen a város hajdani falai láthatók. 

Forrás: Szendi Péter

A lángokban álló várost mutató képen sok, ma már nem létező részlet is jól kivehető. Láthatjuk a hajdani várostornyot, a vártemplomot, a Gyöngyös utca (ma Főtér) házait és különös érdekesség a kép közepén jól kivehető Föl (ma Kőszegi) utcai egykori kapu, amely 1792-ben tűnt el helyéről. A városi közgyűlés ekkor határozatilag kimondotta, hogy: „A Föl-utcai kapu már úgyis égészen desolálva lévén, hogy a benne levő matériák is teljességgel el ne romoljanak…” annak anyagát árverésen Huber Balázs parókakészítő 83 Ft-ért megveheti. A város e közel három évszázados képi ábrázolását a ferences templomban minden múlt iránt érdeklődő megtekintheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában