Kőszegi Ostromnapok

2023.08.06. 14:31

Rengeteg fotón mutatjuk, ahogy újrajátszották Kőszeg ostromát - galériával

A szombati ostromra megtelt a Diáksétány lelátója. Sokan kíváncsiak voltak a várvédő vitézek és a török hódítók összecsapására, és nem kellett csalódniuk: az idén sem sikerült a szultán zászlaja alá hajtani Kőszeget.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Az Úr 1532. évének esős augusztusán a Szulejmán vezette oszmán sereg hihetetlen túlerejével Bécs váráig akart eljutni ellenállás nélkül. Egy maroknyi vitéz azonban megállította a rettegett hordát: 55 ezer török nézett farkasszemet 700 magyarral, akik közül ötvenen sem voltak hivatásos katonák. Ötszáz éve jóval nehezebb dolguk volt az ostromló török hadaknak: folyamatos esőzésben érkeztek Kőszeg alá. Szombaton az időjárás és az égiek végül megkegyelmeztek a szervezőknek és a látogatóknak.

Az ostrom felvezetésekor Csiki István, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület tagja és Takács-Benis Péter (Deze) elevenítette fel, hogy a kőszegi hősök 491 éve mekkora csodát vittek végbe.

1532. augusztus 5-én kezdődött a város ostroma. A város a török útjába eső erősségek közül az első volt, amely I. Ferdinánd pártján állt – ezért is volt fontos Szulejmán számára, hogy bevegye. A horvát Jurisics Miklós kőszegi várkapitány vállalta a harcot a török szultánnal és hadával úgy, hogy nagyon kevés erő állt rendelkezésére. A közel egy hónapig tartó ostromot újrajátszó egyórás időutazáson megérkezett a hihetetlen túlerő Kőszeg falai alá. A hagyományőrző csapatok éktelenül hangos, füstös, tüzes csatajelenetei, ágyúszó, fegyverropogás, támadók és védők egyre hevesebb csatája végén a hősies magyarok végül kiszorították a törököt. Az ellenség az idén sem tudta bevenni Kőszeg várát.

Az ostrom után közvetlenül Kőszeg Város Fúvószenekara adott koncertet a Jurisics téren. Utánuk a Diáksétányon a Szelindek zenélt. Vasárnap délelőtt csatazajos program emlékezett a 11 órai harangszóra és a török távozására a város falai alól.

A felvonuláson is ott voltunk:

Részletes cikkünk a felvonulásról rengeteg fotóval, videóval:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában