Ünnep

2023.08.20. 11:59

Ünnep Szombathelyen - Nemény András: legyünk méltóak Szent István örökségéhez

A hagyományokhoz hűen a Kálvária templomban szentmisésével és az új kenyér megáldásával kezdődött, majd az országzászló felvonásával folytatódott a megemlékezés államalapító Szent István király ünnepén Szombathelyen.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A város és a vármegye egykori és jelenlegi képviselői mellett néhány tucatnyi civil gyűlt össze a Szent István-szobornál a rekkenő hőségben. Szabó Róbert Endre színművész verssel köszöntötte a résztvevőket,  Domby Bertalan az István, a király “Oly távol vagy tőlem” című ismert részletét adta elő, közreműködött Szombathely Város Fúvószenekara.  

- A magyarok történelmének legrégebbi és kétség sem férhet hozzá, a legjelentősebb történelmi eseményét ünnepeljük ma – kezdte ünnepi beszédét Nemény András polgármester, majd azt hangsúlyozta: - István a kereszténységet választotta, István a nyugatot választotta, István Európát választotta. Szerinte nem csak értenünk kell Szent István üzenetét, tennünk is kell érte a mindennapokban. - Szent István üzenete ma az, hogy mindazok, akik az ő útját járják, legyenek bár sok tekintetben különbözőek, a lényeget tekintve mégis azonosak, sorsközösségben élnek - húzta alá. Végül Fazakas Márton csornai premontrei apát és Nemény András közösen megszegte az új kenyeret. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában