Ünnep

2023.08.19. 17:50

Ünnepi testületi ülés Bükön - Vámos Zoltán főispán volt a szónok

A városházán szombaton megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen, amelyet dr. Németh Sándor polgármester vezetett, az ünnepi műsort a 20 éves Keltike Népdalcsoport, Pintér Anikó és Hujber Ferenc vezetésével adta.

Horváth László

Fotó: © Cseh Gábor

Az ülés szónoka Vámos Zoltán, Vas vérmegye főispánja volt. Beszédében kiemelte: nekünk, Kárpát-medence magyaroknak kötelességünk őrizni és az utókornak áthagyományozni Szent István örökségét, szellemiségét.

- A mai rendezvény szerény, de nem jelenléktelen hozzájárulása ehhez – tette hozzá. – István királyunk 1038. augusztus 15-én adta vissza lelkét a teremtőnek. 940 évvel ezelőtt augusztus 20-án avatták szenté. Magyarország megszületésének ünnepe ez a nap. Fontos feltenni a kérdést: István király életműve nélkül lenne-e magyar nemzet? Biztosak tűnik a válasz, a mai magyar állam a szent életű király döntései és hatásai miatt létezik. Az államiság mindmáig az akkor lerakott szilárd alapokon nyugszik. Szent István kora óta eltelt egy évezredben számos katasztrófa sújtotta országunkat. Minden tragédia után felálltunk. Voltak felelősségteljes vezetőink, és voltak dolgos nemzedékek, akik újraépítették a hazát. Hitünk, lelkesedésük, erejük a szent istváni örökségében rejlett. Az ő útmutatása mindenkor segített bennünket.

A közgyűlés végén a kenyeret Simon Réka evangélikus lekélsz, valamint dr. Szalai Gábor római katolikus plébános áldotta meg. A jelenlévő helyi polgárok közösen fogyasztották el Prukner Emil sütötte kenyeret, közben pedig megkóstolhatták Bük város idei borát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában