Helyi közélet

2023.09.12. 12:50

"A konduktív pedagógia nagy mágusa" - Pető Andrásra emlékeztek születése 130. évfordulóján

A 130 éve született neves orvos, Pető András munkássága előtt tisztelegtek hétfőn a szülővárosában, Szombathelyen elhelyezett emléktáblájánál.

A Micimackó Óvoda fejlesztői és a Zonta Club Szombathely emlékezett

Forrás: VN/Zonta Club Szombathely

 "Pető András orvos-gyógypedagógus emléktáblájánál tisztelegtünk a Micimackó Óvoda fejlesztőivel, óvodásaival. Ők tudják, hogy a konduktív pedagógia 'nagy mágusa' milyen reményteljes fejlesztő módszert hagyott a rászorulókra" - adta hírül közösségi felületén  a Zonta Club Szombathely.

130 éve, 1893. szeptember 11-én Szombathelyen  született Pető András orvos, a konduktív mozgásterápiai képzés megalapozója. Orvosi diplomáját a Bécsi Egyetemen szerezte.

 Az egyetem élettani tanszékének tanársegédje, majd és több osztrák rehabilitációs intézmény orvosa volt. 1922-ben kezdett mozgásterápiával foglalkozni a semmeringi gyógyintézetben. Pető a fogyatékosságot nem biológiai hiányosságnak, hanem tanítással korrigálható problémának tekintette. 1938-ban tért haza és itthon dolgozta ki a központi idegrendszer sérülése miatt mozgáskorlátozott gyermekek komplex fejlesztését biztosító módszerét, amellyel az addig gyógyíthatatlannak hitt mozgászavarokkal küszködőket is rehabilitálni lehet. A konduktív pedagógia segítségével több ezer gyermeknek sikerült iskolába kerülnie és felnőttként aktív életet élnie. 1945-ben a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanszékvezetője lett, 1950-től haláláig az Országos Mozgásterápiai Intézet vezetője volt. Úttörő munkáját külföldön is elismerték. Igazi jelentőségét Magyarországon azt követően fedezték fel, hogy az 1980-as években a BBC rádióműsorai révén nemzetközi hírnévre tett szert. Pető András 1967. szeptember 11-én, 74. születésnapján halt meg Budapesten. Személyére és tevékenységre, valamint a konduktív óvodai nevelés indulásának 25. évfordulójára emlékező ünnepség Kossuth utca 2. sz. alatti szülőházát jelölő emléktábla koszorúzásával kezdődött Szombathelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában