Minden, ami alma

2023.09.22. 14:24

Középpontban az alma a szombathelyi piacon - fotók

Izgalmas programokkal, börzékkel, kóstolókkal várták az érdeklődőket pénteken a Városi Vásárcsarnokban. Az egésznapos rendezvényt a Nyitott Piacok Napja elnevezésű országos kezdeményezéshez kapcsolódóan szervezték meg – az almával a középpontban.

Cseh-Egyed Bernadett

Farkas Andrásné kínált süteményt

Fotó: © Cseh Gábor

Dióval megbolondítva, illetve hagyományosan, magában került az alma a rétestésztába, amelyet Újperinten, házias jelleggel készítettek, és amelyet Farkas Andrásné kínált a látogatóknak. Az alkalomra megnyílt vendéglátói teraszon fogyott az almafröcss, de a legtöbben azért jöttek, hogy almát vásároljanak.

© Cseh Gábor
Debreceni Tibor standja
Fotó: © Cseh Gábor

A kondorfai Debreceni Tibor standjánál például többfélét is találtunk az ősz jellegzetes, népszerű gyümölcséből: goldent, gálát, mutsut- utóbbi nyersen fogyasztva, sütve és komptónak készítve is kiváló. Megtudtuk: többen kérnek segítséget a vásárlás során, mert nyersen inkább az édes, pitébe a savanykásabb fajta a népszerű. Az alma kilóját átlagosan 450-550 forintért kínálták a kereskedők, őstermelők.  

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

A nyitott piacok napján almáslepény versenyt és borvásárt is rendeztek, az érdeklődők bekukkanthattak a kulisszák mögé, a SZOVA Zrt. pedig a fenntarthatóság jegyében szervezett kreatív programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában