Emlékeztek

2023.09.28. 12:42

Nemcsak a betegek testi bajaival törődött, hanem a lelkükkel is - Húsz évvel ezelőtt avatták boldoggá Batthyány-Strattmann Lászlót - fotók

Húsz évvel ezelőtt avatta boldoggá Batthyány-Strattmann Lászlót Rómában Szent II.János Pál pápa. Erre emlékeztek a Szombathelyi Egyházmegye hívei Körmenden, ahol a hercegorvos élt és dolgozott. A zarándokok imáikban megemlékeztek a herceg feleségéről, Coreth Mária Teréziáról is.

Tóth Judit

Forrás: Jámbori Tamás

Bebes István polgármester köszöntötte az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban megjelent híveket, felidézve a 2003. március 23-i boldoggá avatás pillanatait, illetve a húsvét másnapján Körmenden tartott püspöki szentmise emlékeit. A polgármester a hercegorvos szavaira utalt, aki nem csak az emberek testi bajaival, hanem a lelkükkel is törődött: - Az legyen az igyekezetem, hogy mikor az emberek elmennek tőlem jobbak, bizakodóbbak és kicsivel tökéletesebbek legyenek, mint mikor hozzám jöttek - idézte a hercegorvost Bebes István, majd azt is hozzátette: Boldog Batthyány László példája számos embert segített abban, hogy jobb, tartalmasabb életet éljen. 

Kiss László körmendi esperes-plébános a férfi és a nő házastársi szövetségére helyezte a hangsúlyt szentbeszédében, kiemelve, hogy a férfi és a nő egymás nélkül nem egész.  -Abban a világban, ahol azt halljuk, valósítsd meg önmagadat, tudnunk kell, amit Jézus mond: ha elveszíted életedet, akkor nyered meg. Ma nem szentre, hanem szentekre emlékezünk - hangsúlyozta az atya, rávilágítva arra, hogy Batthyány Lászlóról és feleségéről, Coreth Mária Teréziáról csak együtt lehet beszélni, sőt fiúkról, Ödönről is fontos megemlékezni, aki 21 éves korában halt meg egy későn felismert vakbélgyulladás következtében. Édesapja azzal a meggyőződéssel fogadta fia halálát, hogy Ödön az életből az Életbe ment. 

Dr. Székely János megyéspüspök Coreth Mária Teréziáról osztotta meg gondolatait. Mint mondta, Batthyány László felesége nagyszerű asszony volt, szíve lett a családnak, mindig arra törekedett, hogy a szeretet kincsét adja át. -Mit jelent a női hivatás, milyen küldetést szán az Isten az édesanyának, feleségnek? - tette fel a kérdést a megyéspüspök, majd meg is válaszolta: feleségnek, anyának lenni ajándék, felelősség, lehetőség. - Coreth Mária elfogadta férje természetét, a családban a szülők és a gyerekek is nagylelkűen élték az életüket, segítették a betegeket, a szegényeket. Ehhez az erőt az imából, a szentmiséből nyerték - zárta szavait dr. Székely János. 

A boldoggá avatás huszadik évfordulóján - dr. Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékezve - a nap első felében szentségimádást tartottak a templomban, a plébánia közösségi házában beszélgetések voltak, a kastélyban filmvetítéssel készültek a szervezők, emellett kiállításokat is meg lehetett tekinteni. A Szombathelyi Egyházmegyei híveinek zarándoklata litániával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában