Kijáró

2023.10.24. 17:02

Borvacsora a Pannon kulináris sorozatban - Fehérbor válogatás az évad utolsó programján

Borvacsorával fejeződött be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) idei gasztronómiai programja, a Pannon kulináris sorozat október 21-én, az alsóőri Klubházban. Az alkalmon a hangsúly a magyar borok mellett az ősz egyik nagy kedvencére, a sütőtökre helyeződött. A négyfogásos menüsort Seper Marianne, a Pannon kulináris sorozat háziasszonya készítette el, a borokat Wawrzsák László sommelier ajánlotta.

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

A borhoz főzünk vagy az ételekhez választjuk a borokat? Az ellentétes ízek vagy éppen a hasonlók egészítik ki egymást? Az ínyencek ezekre a kérdésekre is választ kaptak Wawrzsák Lászlótól, aki a magyar fehérborok világába kalauzolta a nemes nedűk kedvelőit. Tokaj-hegyaljától kezdve Neszmélyen és a Soproni borvidéken keresztül egészen a Badacsonyi borvidékig kaptak kóstolót a résztvevők. Kalandozás jellemezte az ételeket is: kezdetnek egy kedvelt olasz előétel, a crostino került asztalra májkrémmel, tökkrémmel és céklahummusszal. A borok közül az egyetlen kivételt az előétel bora, a kékfrankosból készült gyümölcsös rozé gyöngyözőbor jelentette. A tökkrémleves ízvilága az aranysárga neszmélyi chardonnay-vel egészült ki igazán. A Stroganoff-bélszín mellé a Kőszegdoroszló dombjain termett furmintból készült száraz fehérbort ajánlott a sommelier. A sütőtökös tiramisu fűszerességét a késői szüretelésű furmintból és hárslevelűből készült édes tokaji bor egészítette ki – számolt be a programról a BMKE.

A Pannon kulináris sorozat több mint tíz év kalauzolja Burgenlandban a magyar ízek világába a gasztronómia szerelmeseit. Ebben az évadban húsvéti kalács készült Pomper Irmgard mestercukrásszal, likőrök, olajok és ecetek Binder Grete gyógynövényszakértővel, Seper Maria vezetésével pedig lángosvariáciok kerültek az asztalra. A Pannon kulináris sorozat 2024 tavaszán folytatódik – ígéri az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában