Mérföldkő

2023.10.13. 17:30

Látványtelepítés Döröskén - 468 kilogramm hal került a tóba, megnyitva ezzel az új időszámítást - fotók, videó

Mérföldkőhöz érkezett a Döröskei tó: megérkeztek az első "lakók", a Magyar Országos Horgász Szövetség összesen 468 kilogramm pontyot telepített a tóba.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Döröskei víztározó 2018-ban került osztrák magántulajdonból magyar köztulajdonba, amelynek első állami vagyonkezelője, egyben a rehabilitációt célzó MAHOP projekt kidolgozója az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság volt. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 2021-ben lett a tó állami vagyonkezelője és ezt követően az elnyert, mintegy 64 millió forintos MAHOP- projekt új gazdája is. 

A MOHOSZ Magyarország legnagyobb közfeladat ellátó civil szervezete jelenleg 856 082 regisztrált horgásszal, amelyből aktívan horgászik közel 600 ezer fő. Magyarországon 2218 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület található, amelyből az állami, vagy többségi állami tulajdonú természetes vízterületek döntő többsége - összesen 134 673 hektár - a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik. A Vas vármegyei Döröskei tó a község határában található, ahol a Bogrács-patak vizét 1976-ban tóvá duzzasztották. A terület évtizedekig turisztikai központként, fürdésre, pihenésre szolgált. A víztározó szerves és meghatározó részét képezi a Rába-Csörnöc völgy és a Kemeneshát találkozásánál elhelyezkedő jellegzetes Nyugat-dunántúli tájnak. 

Amikor azonban a víztározó visszakerült magyar tulajdonba, a vízmegtartást szolgáló létesítmények állapota teljesen leromlott és nem volt alkalmas a víz biztonságos szinten tartására, megőrzésére. A beton körbukós fenékleürítő vasbeton szerkezet számos helyen átázott a betonvas szerkezet korrózióját okozva. A vízi létesítmények állapota az üzemeltetési feltételeknek nem feleltek meg, ebből következően vízjogi üzemeltetési engedéllyel sem rendelkezett a víztározó. A biodiverzitás és a további jóléti hasznosítás megőrzéséhez nélkülözhetetlen alapfeltétel volt a tartós üzemvízszint biztosítása, amelyhez a műszaki létesítmények felújítása vált szükségessé. A vízterület halgazdálkodási hasznosítása szintén rendezetlen volt, a halasítások esetlegesen és nem szakszerűen lettek elvégezve az utóbbi évtizedekben.

-Ennek eredményeképpen, dacára a kedvező természeti feltételeknek - például a gazdag víz alatti növényvilágnak és a sekély partszegélyeknek - a tóban jelentős mennyiségben volt idegenhonos, invazív halfaj, mint például az ezüstkárász. Az elnyert MAHOP projekt keretében a MOHOSZ a biodiverzitás megőrzése mellett a tó meglévő vízügyi műszaki létesítményeinek felújítását, korszerűsítését végezte el és a hosszú távú jogszerű hasznosítás érdekében a vízjogi üzemeltetési engedélyt is beszerezte. A tó műszaki létesítményeinek felújítása előtt a tó teljes leürítésére és szakszerű lehalászásra, halmentésére is sor került, amelynek keretében a pályázati célokkal összhangban 3413 kg vegyes korosztályú idegenhonos ezüstkárász szakszerű eltávolítása is megvalósult. 

A műszaki felújítási munkálatok bruttó 84 millió forintba kerültek, ebből a MAHOP biztosított közel 64 millió forintos EU-s és hazai támogatást. A projekt eredményeként a tó vízjogi üzemeltetési engedélyt kapott 20 évre, majd a következő mérföldkőként elkészült a tó halgazdálkodási terve, amelyet a szakhatóságok 2027. december 31-ig jóváhagytak. A hatályos halgazdálkodási tervvel összhangban megérkeztek a tó első új „lakói”, összesen 468 kg 4-5 kg közötti extra pontyok formájában. A projektzáró látvány haltelepítésen részt vett V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, aki így fogalmazott: öröm látni, hogy bizonytalan évtizedek után a Döröskei tó ügye révbe ért. Öt évvel ezelőtt jelentős fordulatként osztrák magántulajdonból magyar köztulajdonba került, elhárítva annak veszélyét, hogy a csodálatos helyszínt kevesek kisajátítsák. A beruházást követően a vízjogi üzemeltetési engedély megszerzésével egy új időszak veszi kezdetét. Meggyőződésem, hogy a MOHOSZ jó gazdája lesz a tónak, és mindent megtesz a környezet rendezéséért, fejlesztéséért, amelyhez a magam részéről minden támogatást megadok - mondta. 

Dománé Tóth Erika, Döröske polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat, a falu lakossága és az üdülőtulajdonosok is örülnek a tóval kapcsolatos pozitív változásoknak. A tó rehabilitációja a közjót szolgálja: hozzájárul a turizmus fejlődéséhez és a szabadidő hasznos eltöltéséhez, emellett megállítja az ingatlanok elértéktelenedését. Az önkormányzat partnerként várja a további előrelépési lehetőségeket - tette hozzá. 

A haltelepítésen a MOHOSZ alelnöke, Puskás Norbert kiemelte, hogy az elmúlt két évben elvégzett munkálatok, és engedélyezési eljárások kevésbé voltak látványosak, de a tó jövőbeni komplex hasznosítása szempontjából olyan alapvető feltételeket teremtettek meg, amelyre évtizedek óta nem került sor. A MOHOSZ, mint halgazdálkodásra jogosult a Döröskei tavat "fogd meg és engedd el" sporthorgász tóként kívánja hasznosítani a következő évben, hogy a vízterület újra bekerüljön a horgászturisztikai körforgásba. A tervek között szerepel a tó melletti leromlott állapotú strand és turisztikai célú épületek megújítása. A MOHOSZ jelenleg gőzerővel dolgozik a „Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 2030” megalkotásán és annak kormányzati jóváhagyásán. Ezen horgászturisztikai források lehetőséget teremthetnek többek között arra is, hogy a Döröskei tó teljes körű vízparti jóléti infrastruktúrája megújuljon, ennek érdekében a MOHOSZ kiemelten számít minden stratégiai partnerének támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában