Őszi program

2023.10.08. 07:00

Népek és ízek a pincesoron családias hangulatban – benéztünk a Cáki Gesztenyés Gasztro Fesztiválra - fotók

Százakat vártak a szervezők és sok százan érkeztek szombat délután a pincesorra. A Magyarországon élő nemzetiségek – mások mellett horvátok, svábok, zsidók, görögök –hozzák táncukat, zenéjüket és ételeiket a kétnapos Cáki Gesztenyés Gasztro Fesztiválra.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

Már tavaly – a korábbi évekhez képest újdonságként – bemutatkozási lehetőséget adtak a fesztiválszervezők a Vasban élő nemzetiségeknek: felvonultathatták hagyományos étel-zene- és tánckultúrájukat. A jó fogadtatás után az idén továbbvitték ezt az irányt.

A pincesori színpadon a helyi MaCák csoport kezdett Bella Ciao műsorával, utánuk a Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Kórus adott műsort. A Gradišće Horvát Kulturális Egyesület szentpéterfai néptáncegyüttese és tamburazenekara után Peltzer Géza hozott tangóharmonika-játékával német népzenei hangulatokat. Ottjártunkkor fő attrakcióként a magyar néptánc elemeit virtuóz ritmusjátékokkal még izgalmasabbá formáló 4 For Dance együttes pezsdítette fel a közönséget Hungaritmus című műsorával. Vasárnap is 14 órától kezdődnek a színpadi programok: a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport előadása után 14.30-tól a Dávid Klezmer Band lép fel, 15.30-kor a MaCák járnak szirtakit. A görög tánc után Sarantis Mantzourakis bouzouki művész és az Astra Görög Tánccsoport bemutatója következik .Utánuk a Zsivány Zenekar visz vasi dallamokat és táncokat. 17 órakor a Kellene Kis Kert zenekar ad koncertet.

A közösségi ház udvarán hagyományos magyar és nemzetiségi ételeket, kemencés húsokat kóstolhatnak a látogatók. Gyerekek, felnőttek ismerkedhetnek a honfoglalás kori életmóddal. A gyerekeket lovalás, népi fajátékok, Maitz Mónika gyermekkuckója, a Vid Világa Alkotóműhely, fafaragás, arcfestés várja. A Közösségi Házban a Gábriel Mónika rajzaiból, festményeiből rendezett kiállítás látható. Aki kézműves vásárban keresgélne, szombaton és vasárnap is megteheti. Éhségét, szomját ki-ki kemencés langallóval, cáki burgerrel, kőszegi sörrel és borral, sült gesztenyével csillapíthatja.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában