Zarándoklat

2023.10.18. 07:00

Szárnyaló madarat idéz, emeli a lelket - A Mária-kert kápolnájára gyűjtenek, a Szűzanyához is imádkoznak - fotók

Gasztonytól nem messze található az úgynevezett Mária-kert, ahová évtizedek óta járnak ki imádkozni az emberek. Nagy Miklós, a település polgármestere egy kápolna felépítését tervezi a területen. A beruházáshoz szükséges források előteremtése folyamatban van. A siker érdekében a polgármester szombaton zarándokútra indul, hogy a Szűzanya segítségét is kérje.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Nagy Miklós polgármester mesélte el a szakrális hely történetét. - Piller Dezső egykori néptanító, Gasztony díszpolgára hajdan egy képeslapon látta meg a Mária-kert előképét, amely egy fára felszögezett Mária kép előtt áhítatosan imádkozó asszonyt ábrázolt. Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító kijött ide a gyerekekkel, és kirakott az egyik fára egy Mária képet. Aztán a következő alkalommal, amikor újra kilátogatott, már több kép volt a fákon, mert a falubeliek is ide jártak ki imádkozni.  Ilyen előzmények után közösségi munkával jött létre itt a falu kegyhelye 1941-ben - mondta a polgármester, majd azt is hozzátette: az erdőterületnek - amelyben a Mária-kert található - 114 tulajdonosa volt, hosszú évekbe telt, míg az önkormányzaté lett. 

Nagy Miklós 2019-ben, polgármesterré választása után azonnal nekilátott az addig elhanyagolt Mária-kert rendbetételének, majd komolyabb terveket kezdett szövögetni. Eltökélt szándéka, hogy kápolna épüljön az erdő közepén, a csodálatos természeti környezetben található Mária-kertben. A terület kimérését Temesi Zsolt földmérő már elvégezte, teljesen ingyenesen. Ő javasolta a tervek elkészítésére Cs. Tóth Péter építészt, aki a helyszínt alaposan tanulmányozva, szintén adományként készítette el az impozáns terveket. 

- Már csak az anyagiak előteremtése van hátra - fűzte hozzá a polgármester, majd arról is beszélt, hogy a napokban végre megkezdhette működését a Gasztonyért Egyesület. A szervezet számlaszámára várják azok adományait, akik szeretnék, hogy megvalósuljon az építmény, amely egy szárnyaló madarat idéz. Emeli a lelket, utal az őstörténetre és úgy készül majd el, hogy egyetlen fát sem kell a területen kivágni. Az épületfára már van ígéret az erdőbirtokosságtól, ahogy a falu határában lévő bánya is térítésmentesen adja majd a kavicsot. Az összes költség nagyjából 31 millió forintot tenne ki, Nagy Miklós bízik benne, hogy ez az összeg mihamarabb összejön.

A tervek szerint 2024 júliusának elején, Sarlós Boldogasszonykor, a falu jórészt feledésbe merült nagybúcsúján lenne az új épület felszentelése. 

- Egy kegyhely jönne létre, ahová nemcsak a helyiek látogatnának el, hanem messze vidékről is jönnének emberek, ebben biztos vagyok. A Mária-kertig vezető út már esőben is járható, ki van táblázva minden. Nem titkolt cél, hogy a kápolna felavatásával egy időben kulturális programot, vásárt is tartsunk az erdei úton, egy új, színvonalas eseményt kínálva a térségben - mondta végül Nagy Miklós, aki szombaton reggel nyolc órakor gyalogos zarándokútra indul Mariazellbe, Kiss György plébános áldásával, hogy a Szűzanya segítségét is kérje a kápolna felépüléséhez.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában