Halloween

2023.10.29. 11:50

Vérfagyasztó túra Orfaluban, a Szellemek éjszakáján - videó, fotók

Az út közepén komótosan, már-már ijesztő nyugalommal sétálgatott egy garabonciás, viharlámpával világítva be gondterhes orcáját. Az orfalui hepehupás, görbe tájban boszorkányok, zombik, ördögök és lidércek bújtak meg a Szellemek éjszakáján, amelyhez képest kutya füle egy hátborzongató hollywoodi horror.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A természet jó rendező: szombat kora estére sűrű ködöt ékelt az orfalui dombok közé, fentről világított a telihold. A falu határában, az erdőszéleken kitartóan állta az autósok tekintetét az erdő megbolydult népe, hol egy szarvas, hol egy őz miatt kellett megfékezni a Szellemek éjszakájára érkezők járműveit.

Az orfalui tájházhoz özönlött a tömeg, kinek fűrész állt ki a fejéből, kinek denevérszárnyai voltak, mások vámpírrá, boszorkánnyá alakították magukat erre a különleges, vérfagyasztó éjszakára. A gyülekezők fölött rémisztő boszorkák, kísértetek és csontvázak cikáztak, a központi helyen álló Kis-Triglavot – a szlovén nemzetiségi települések szimbolikus, egytonnás kődarabját – is megragadta egy hátborzongató alak, és úgy látszott, ezen az estén el sem fogja ereszteni.

Holecz Károly elnök, a szervező Országos Szlovén Önkormányzat képviseletében két nyelven - szlovénül és magyarul – köszöntötte a résztvevőket, kiemelve azt, hogy térség hiedelemvilága rendkívül gazdag és változatos. Az emberek sok mindentől féltek: lidércektől, ördögöktől, zombiktól, boszorkányoktól, ezek elevenedtek meg a szombati szellemjáró túrán.

Ezúttal nem az Orfalut övező erdőkben zajlott a kísértet-program, hanem falu dombjain és völgyeiben. Az első állomáson tüzes lidércek tűntek fel, majd egy garabonciás állta útját a tömegnek. A népi hiedelem szerint a garabonciás a sok tanulásba bolondult bele, ha akart vihart támasztott, ha akart, jeget küldött. Kopott, rongyos ruhában járta a vidéket, betért a házakhoz, tejet, tojást, kenyeret, szalonnát kéregetni. Ezúttal pálinkával kellett beérnie.

 A menet tovább haladt, kisvártatva feltűntek a boszorkányok, akik táncot jártak a domboldalban. Aztán sejtelmes hanghatások és fények kíséretében fehér lidércek, zombik jöttek, Isten tudja honnan, talán a föld alól. Olyan sötét volt, hogy az orra hegyéig alig látott az ember, zseblámpákkal, telefonokkal kellett világítani. Mi tagadás, izgalmas túra volt, sűrű őszi ködben, teliholdban. A fák baljós árnyként magasodtak a szellemtúrázók fölé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában