Egészség

2023.11.16. 14:00

A méhek világa és mézkóstoló a vépi Hatos-iskola mézes reggelijén- fotók

Egészséghét kezdődött a Hatos Ferenc Általános Iskolában – ennek részeként szerveztek mézes reggelit csütörtökön az alsó tagozatos kisdiákoknak. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mézes Reggeli Programjába illeszkedett az alkalom.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

 

Bárdics János gencsapáti méhész, a szombathelyi szervezet elnöke természetfilmet vetített arról, hogyan készül a méz, elmagyarázta, miért nélkülözhetetlen a méhek munkája, miért kell meglennie a méhes megporzáshoz a megfelelő számú méhcsaládnak.

A legelső méz, amit pörgetni tud, a repce – abból és akácmézből, vegyes virágmézből, facélia-, gesztenye-, hárs- és napraforgómézből is vitt a reggelire. Amikor ott jártunk, a szülői közösség tagjai szorgalmasan kenték a vajas kenyereket – mindegyikre méz került, abból kóstolhattak a gyerekek.

Bárdics János elmondta, egész novemberben járják az iskolákat, azzal a nem titkolt céllal, hogy beépítsék a gyerekek táplálkozásába a mézet, népszerűsítsék az őstermelőktől származó természetes termelői mézeket és kicsit a méhészkedést is, hiszen elöregedett a méhész társadalom.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában