Összejövetel

2023.11.12. 17:30

Az otthonért és a közösségért - Kárpátaljai reformátusok istentisztelete Szombathelyen - fotók

Batyus piknikkel összekötött istentisztelete hívta a szombathelyi református egyházközség a háború elől ide menekült kárpátaljai magyarokat vasárnap délelőtt. Igét hirdetett Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Hagyományteremtő szándékkal született meg a kárpátaljai magyaroknak (is) szóló istentiszteletének ötlete - mondta Jakab Bálint szombathelyi református lelkész, aki úgy látja: az új életfeltételek megteremtése mellett a lelki közösségre is szükségük lehet az érintetteknek. -Sokan otthon hagyták szüleiket, a háziállatokat, a temetőt, az életük munkáját. Ők nem jókedvükből jöttek, és a nehézségek ellenére is kitartottak mindaddig, amíg a férfiakat be nem hívták a háborúba. Kárpátaljáért bármikor meghalnának, de ez a háború nem az ő háborújuk. 

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke lapunknak arról beszélt: a borús helyzet ellenére biztatják a családokat a gyermekáldásért való könyörgésre, a hazatérésre, és biztatjuk őket: tartsanak ki. - Reméljük, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz: nem tudjuk mikor, de minden nappal közelebb vagyunk hozzá. Bízunk benne, hogy a fiatalok hazatérnek az idősekhez, az édesapák a családtagjaikhoz, és újra egész élete lehet a kárpátaljai magyar közösségeknek - fogalmazott.  

Elmondta: hálás érte, hogy az ottani lelkipásztorok, hitoktatók mind a helyükön maradtak. - Azt szoktam mondani, hogy a bátrak eljöttek és vállalták, hogy egy sokszor idegen helyzetben próbálnak túlélni, de a még bátrabbak ott maradtak és a háború árnyékában küzdenek a megmaradásért, és azért, hogy legyen Kárpátalján magyar jövő. Bízunk, reménykedünk Isten hatalmában - fűzte hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában