Biztonság

2023.11.05. 14:06

Hasznos tippek a fűtési szezonhoz – így kerülhetjük el a lakástüzet és a szén-monoxid-mérgezést

Elérkezett az év hűvösebb időszaka és ezzel együtt a fűtési szezon is. Hivatalosan október 15-től számítjuk a kezdetét, viszont meglepően napsütéses időjárás volt az elmúlt hetekben, az igazi csípős hideg még csak most következik.

Csabai Bernadett

Illusztráció!

Forrás: MW/archív

Fotó: Karnok Csaba

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet néhány alapvető szabályra, amire oda kell figyelnünk, mielőtt fűteni kezdünk. Erősen ajánlott megfogadni az instrukciókat, ugyanis a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések nagy része ezek betartásával megelőzhető. 

Felkészülten a fűtés szezonban is

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a fűtőeszközök telepítését mindig bízzuk szakemberre, karbantartásnál pedig kövessük a gyártói utasításokat. Az épített fűtőeszközök, például a kandallók vagy kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. Minden fűtőeszközt évente legalább egyszer érdemes ellenőriztetni és kitisztíttatni.

Ha új kéményt építenek, a régit javítják, vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről – a nyilatkozat nélkül tilos és életveszélyes is bekapcsolni a fűtést. A műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől tudjuk megrendelni, a szolgáltatásért pedig fizetni kell.

A kémények ellenőrzése és tisztítása teljesen ingyenes magánszemélyeknek, csak időpontot kell foglalnunk rá. Sokan csak a fűtési szezon kezdete előtt pár nappal kapnak észbe, pedig ezt az év bármely időszakában kérhetjük. „Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Azoknak, akik most szeretnék ellenőriztetni a kéményüket, előfordulhat, hogy várniuk kell, mert ilyenkor leterheltebbek a kéményseprők.” - mondta lapunknak Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

További tanácsai, hogy ha fával fűtűnk, tartsuk távol a tüzelőt és az egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől. Szikrafogó használata is javasolt a kipattanó szikrák ellen, továbbá kerüljük a nedves, kezelt fával vagy a szeméttel történő fűtést, ugyanis ezek mind fokozzák a korom és a kátrány lerakódását a kéményben. Ez a korom- és kátrányréteg meggyulladhat, és átterjedhet az otthonunk tetőszerkezetére. Évente 30-40 lakástűz keletkezik a vármegyében így.

A Vas vármegyei adatok

A Katasztrófavédelem adataiból is látszik, hogy elindult a szezon, az elmúlt napokban többször is riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez és fűtőtest közelében keletkezett tüzek eloltására. Mindenszentek napján a büki Ifjúság utcába vonultak a tűzoltók, ahol egy családi ház pincéjében égett a hulladék és a tűzifa. A szakemberek eloltották a tüzet, így az szerencsére a lakótérre nem terjedt át. A tűzesetet követően egy lakó elhelyezéséről a polgármester gondoskodott.

Egy családi ház vegyes tüzelésű kazánjához csatlakoztatott kéményben égett október 16-án este a lerakódott korom és kátrány az őriszentpéteri Baksaszeren. A tűz a kémény környezetére nem terjedt át. A szentgotthárdi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók eltávolították a kazánból a fát, valamint hőkamerával a kémény teljes vonalát és a tetőszerkezetet is átvizsgálták.

Szén-monoxid veszélye

A fűtés során szén-monoxid akkor keletkezik, ha nem megfelelő a szellőzés. Ebben az esetben könnyen megtörténhet a baj. „Ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, mert szén-monoxid jöhet létre. Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani.” - tette hozzá a szóvivő.

Hozzátette, hogy nem győzik hangsúlyozni a szén-monoxid-érzékelő szükségességét, ugyanis ez az eszköz életeket menthet. A Katasztrófavédelem javaslata szerint a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban helyezzük el a készüléket. Vas vármegyében az idei évben ezidáig 24 helyszínre riasztották a tűzoltókat szén-monoxid veszélye miatt, ezek többsége olyan volt, ahol a lakók rendelkeztek szén-monoxid-érzékelővel, így az idejében riasztott.

Felhívják a figyelmet továbbá, hogy interneten bele lehet futni nem megbízható szén-monoxid- érzékelőt áruló oldalakba, ezért létrehoztak egy pozitív és egy negatív listát az elérhető készülékekről, melyet a Katasztrófavédelem oldalán érthetünk el. Érdemes ellenőrizni vásárlás előtt, hogy a beszerezni kívánt eszköz a pozitív listában van-e feltüntetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában