Témanap

2023.11.23. 09:00

Színház a világ – egy napra - Rendhagyó iskolai nap a Vépi Mezőgazdasági Technikumban - fotók

Rendhagyó iskolai napra ébredtek a KASZC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói, ugyanis egy napra beköltözött a színházművészet az épületbe a KultUp színházi témanap keretein belül.

Csabai Bernadett

A mozgások megfigyelése is élmény volt

Forrás: Szendi Péter

A diákok kipróbálhatták a különböző művészeti ágakat, és közvetlen kapcsolatba kerülhettek a színház világával. Németh Jennifer, a projekt helyszíni vezetője elmondta: a KultUp a Déryné Program kezdeményezése, mely során tematikai témanapokat visznek el középiskolásoknak tapasztalt színházi dolgozók, drámapedagógusok – teljesen díjmentesen. – Mozgalmas és sokrétű programmal készültünk, mindig vannak táncos foglalkozások, improvizációs és drámapedagógiai órák, rendhagyó irodalomtanítás és még szinkronszínészet-bemutató is – fejtette ki a projektvezető. Hozzátette: a szervezet missziója, hogy újra vonzóvá tegyék ezt a művészeti ágat. A saját nyelvükön akarják megszólítani a fiatalokat – például egy klas - szikus vers és egy kortárs dalszöveg összemixelésével. Az ötlet már régen megszületett, de élesben 2023 őszén indult útnak a KultUp csapata. 

A szervezők azóta több mint 60 témanapot szerveztek az ország középiskoláiban. Sok helyen elutasítással találkoztak, viszont a KASZC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola nyitott volt a kezdeményezésre. – Mi, mint szakközépiskola, zömében szakmai programokat szervezünk és a szakmai részt helyezzük előtérbe. A színházi témanapban láttam fantáziát, megtetszett az ötlet, hogy valami új és különleges, közösségteremtő erejű programot hozzunk. Nekünk fontosak a drámapedagógiai módszerek, a művészetek megismertetése és megszerettetése a diákokkal – mondta Hollósi Éva igazgatónő. Kiemelte a változásokhoz való alkalmazkodás fontosságát, és hogy a diákok nyelvén kell oktatni. Megerősítette ezt Babai-Mező Borka magyartanár is, aki rendszeresen alkalmaz drámapedagógiai módszereket. A mai fiatalokra szabott tudásátadásban segédkezett és jelen volt a témanapon Bánki Beni ismert influenszer és slammer, aki egy egészen ötletes, rendhagyó irodalomórát tartott a vépi középiskolásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában