Előadás

2023.12.15. 09:00

Dr. Ferencz Orsolya űrkutató volt a polgári est vendége

Dr. Ferenc Orsolya űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő tartott előadást - telt ház előtt - a Hegyháti Csillagvizsgálóban.

Tóth Judit

Forrás: Novák Roland

A vendégeket V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte, majd a házigazda település nevében Horváth Magdolna polgármester szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy a Hegyháti Csillagvizsgálóban számos fejlesztés történt az elmúlt időszakban. Ennek nemcsak a hobbicsillagászok örülhetnek, hanem a tudományos élet képviselői is, hiszen komoly szakmai munka folyik a létesítményben. Dr. Ferencz Orsolya űrkutató elöljáróban elmondta: ismeri és szereti a vidéket, gyermekkora nyarait Szaknyérban töltötte, családja ugyanis ott vásárolt házat a hetvenes évek végén. Szó esett a Magyarország és a világűr című kötetről is, amely bemutatja, milyen szerepet vállal hazánk az űrkutatásban annak kezdetei óta.

Ferencz Orsolya űrkutató, miniszteri biztos, mellesleg négy gyermek édesanyja, aki gyermekkorában a színészettel is kacérkodott - mondta felvezetésében Kevy Albert. Az előadó elmondta: szerencsés helyzetben volt, hiszen szülei mindketten villamosmérnökök voltak, akik pályájukat Simonyi Károly fizikus, tudós-tanár munkatársaiként kezdték. Az előadáson elhangzott: sokan azt gondolják, hogy az űrkutatás a 20-21. század sajátossága, pedig az emberiséget nagyon régóta foglalkoztatja ez a terület. Az űrkutatásban jelentős dátum volt az 1969-es Holdra lépés. Szinte napra pontosan 51 évvel ezelőtt - 1972. december 11-én - landolt utoljára ember az égitesten, az amerikai Apollo–17 űrhajó küldetésével lezárult az űrkutatás eddigi leglátványosabb korszaka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában