Sikeres pályázat

2023.12.07. 18:44

Hamarosan kezdődhet a kőszegi Balog- és a Bersek-iskola energetikai korszerűsítése

Egy sikeres TOP Plusz pályázat nyomán most lehetőség van a Béri Balog Ádám Általános Iskola és a Bersek József Általános Iskola energetikai felújítására. A projekt részleteit csütörtökön ismertették.

Tóth Katalin

Fotó: UngerTamás

Kőszeg önkormányzata pályázatot adott be a Sárvári Tankerületi Központtal, a Vas Vármegyei Önkormányzattal és az érintett iskolák vezetőivel együttműködve az Önkormányzati tulajdonú ingatlanok energetikai korszerűsítése felhívásra, és összesen több mint 440 millió forintot nyert el. A Balog-iskola ebédlőjében Básthy Béla polgármester úgy fogalmazott: a két oktatási intézményt érintő energetikai megtakarítási célú projekt feltételezi a kreatív gondolkodást – olyan feladatokat végezzenek el, amelyeket a projekt lehetővé tesz és azok kapcsolódjanak a korábbi vagy következő beavatkozásokhoz. Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, hogy gondolnak intézményeikre. Mint mondta, ráfér az iskolákra a felújítás, és külön öröm, hogy mindkettő érintett. Gondolkodnak a további lépéseken is, jegyezte meg.

Látványterv

Stampf Ervin tervező mutatta be a projekt és a kiviteli tervet. A Balog-iskola épületegyüttese három jól elkülöníthető részből áll. Az „A” rész egy kétszintes iskolaépület; a „B” az egykori bölcsőde, a „C” épület a tornacsarnokot és a szociális épületrészt, valamint az összekötőrészt foglalja magába. A „A” részben egyebek mellett szigetelik a hőszigeteléssel nem rendelkező falszakaszokat, további 15 centiméter szigetelést kap a padlásfödém és a tetőtéri ferde falak, a régi nyílászárókat fokozott hőszigetelésűre cserélik, 50 kWp napelemet telepítenek a tetőszerkezetre. A „C” épületben homlokzati szigetelés történik majd 16 centi vastagságban, ott is kicserélik a nyílászárókat, további hőszigetelést kap a padlásfödém. 

Az „A” és „C” épületrészre vonatkozóan gépészeti és elektromos korszerűsítés várható szivattyúcsoport, hőszivattyú és új gázkazán telepítésével, a világítási rendszer automatizálásával. A Bersek-iskola „A” része az 1962-ben épült, 2003-ban felújított iskolaépület; a „B” épületrész az 1962-ben épült tornaszoba, amit 2003-ban bővítettek és kiegészítettek egy szertárrésszel. Utóbbi, a „B” rész lesz energetikailag korszerűbb: a rácsos tartóval fedett tornaterem, a hozzá kapcsolódó konditerem és a szertárt tartalmazó földszintes, félnyeregtetős rész. Akadálymentesítés is történik. Amint Fekete Balázs, a Fejlesztési iroda vezetője elmondta: szeretnék, ha jövő nyáron megvalósulhatna a munkák nagy része. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában