Utcai szolgálat

2023.12.14. 19:31

Krízisidőszakban: meglátogattuk a fedél nélkül élőket - fotók

Kenyeret, hozzá felvágottat és zöldséget vittek az utcai szociális szolgálat munkatársai a Parkerdőben élő Bori néniéknek - ott voltunk, amikor átadták a csomagot, és még a füstös kis lakba is bepillantottunk.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Korábban beszámoltunk róla, november 1-jén megkezdődött a krízisidőszak. Szombathelyen két utcai szolgálat négy szociális munkás közreműködésével látja el a feladatot. A  Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. megyei szinten működteti a téli időszakban a krízisautót, melynek munkatársai 0-24 órában várják a bejelentéseket. Ebben az időszakban a cél az életmentés, a fagyásos sérülések, illetve a tragédiák elkerülése. 

Szerdán este közös bejárásra hívta a FÉHE Kft. az önkormányzat, a velük együttműködő szervezetek és a sajtó képviselőit. Németh Klára, a szervezet ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Zanati úti hajléktalan szálló az év 365 napján 0-24 órában várja a rászoruló ügyfeleket. A szálló szolgáltatásainak igénybevétele feltételhez nem kötött, azt alkoholos befolyásoltság, esetleges szerhasználat esetén is igénybe lehet venni. Az utcai szolgálat gépjárműveiben pedig gyógyszer, tartós élelmiszer, konzerv, meleg tea, pokróc, hő védő fólia, vastag ruházat áll a hajléktalan emberek rendelkezésére, hogy krízis esetén segíteni tudjanak a szakemberek. Hozzátette: ilyenkor fokozott figyelmet fordítanak a Parkerdő környékén, valamint a város agglomerációjában élő, lakhatás céljára nem alkalmas ingatlanokban meghúzódó emberekre is. A téli időszakban egyébként az utcai hajléktalanok jelentős része igénybe veszi a Nappali melegedő és az Éjjeli Menedékhely szolgáltatásait, illetve egyre romló egészségi állapotuk miatt gyakran válik szükségessé betegszobai elhelyezésük. 

Ha valaki - feltételezhetően hajléktalan - bajbajutottal találkozik, tárcsázza az ingyenesen hívható zöld számot: 06-80-205-165 

 


 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában