Együtt a jó ügyért

2023.12.06. 08:34

Nagy Tímea, a Barnahus jószolgálati nagykövete is támogatja a játszótér ügyét

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó 2018 novembere óta a Barnahus jószolgálati nagykövete. Ő is támogatja lapunk és a Barnahus Egyesület idei karácsonyi akcióját.

Tóth Katalin

Nagy Tímea

Nagy Tímea öt éve állt a Barnahus-szolgálatok és a szexuálisan bántalmazott fiatalok mellé. Egy vele készült, korábbi interjúban úgy nyilatkozott: amikor körbevezették őt a szombathelyi Barnahus-szolgálatban, elvarázsolta az ott tapasztaltmiliő és a munkatársak eltökéltsége. – Első hallásra félelmetesnek tűnhet a dolog, hiszen a Barnahus szakemberei olyan eseteket vizsgálnak, amelyeket a legszívesebben ösztönösen eltolnánk magunktól: nem akarunk tudni arról, hogy vannak traumatizált gyerekek – mondta. Azóta többször megfordult Szombathelyen, rendszeresen részt vesz gyermekvédelmi fórumokon, és küldetésének érzi, hogy arra bátorítsa az embereket, legyenek nyitottabbak, elfogadóbbak a szexuálisan bántalmazott gyermekek irányában. A Barnahus-szolgálatba érkező gyerekek játszóterének megújítását nemes ügynek nevezte, az adventi időszakot pedig, ami a szeretetről és a családról szól, a legalkalmasabbnak az adománygyűjtésre.

– Ezeknek a gyerekeknek az életéből éppen a egyik legfontosabb hiányzik: a játék, az önfeledt nevetés lehetősége és biztonságos tér, ahol nem válhatnak áldozattá. A játszótér a gyermekkor alapja, létszükséglet. Éppen ez a Barnahus Egyesület célja: visszaadni nekik a helyszínt, ahol újra gyermekek lehetnek, nevethetnek, örülhetnek – hallottuk tőle. 

Nagy Tímea újra csak hangsúlyozta: szembesülnünk kell azzal, hogy a mai világban nem mindenki élheti át a feltétel nélküli szeretetet és nem mindenki érezheti magát otthon biztonságban, sőt nem egy gyermek éppen az otthonában kerül kiszolgáltatott helyzetbe.

Amint arról már írtunk, a Vas Népe a játszótér megújulásáért indított kampányban a Barnahus Egyesületet segíti. Az egyesületet 2021-ben alapították azok a szakemberek és támogatók, akik 2013 óta elkötelezetten dolgoznak azért, hogy Magyarországon is az izlandi Barnahus-modell alapján vizsgálják ki az abúzusgyanús gyermekeket. Céljuk, hogy segítsék a Barnahus-szolgálatok munkáját, hogy a gyermekek az őket megillető lehető legkíméletesebb és leginkább gyermekbarát eljárásban részesüljenek, miközben mindenek felett álló érdekeik érvényesülnek. Ilyen az egyablakos ügyintézés, ami minden traumatizált gyermeket megilletne Magyarországon. Azért dolgoznak továbbá, hogy hazánkban is legalább régiónként egy-egy Barnahus Szolgálat működjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában