Együtt a jó ügyért

2023.11.27. 20:00

Legyen új játszóterük a bántalmazott gyermekeknek! - Együtt várjuk a karácsonyt a Barnahussal – ehhez olvasóink adományait kérjük

Bántalmazott, súlyosan traumatizált és gyermekotthonban élő gyermekek használják a Vas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) udvarán lévő játszóteret. Pontosabban csak használnák, hiszen hosszú ideje nagyon leromlott állapotban van.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

A Vas Népe évek óta fontosnak tartja, hogy egy-egy jó ügyért tegyen. Idei adventi kampányunkban megint segíteni akaró olvasóinkat hívjuk: támogassák a Barnahus Egyesületet lapunkon keresztül a játszótér felújításában, hogy a gyerekek jövő tavasszal-nyáron már méltó körülmények között játszhassanak a szabadban.

A Vas Népe többször írt már az izlandi gyermekvédelmi modellről, a Barnahusról, amely dr. Lazáry Györgyné klinikai gyermek szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő kezdeményezésére 2016-ban Szombathelyen hozta létre első intézményét a bántalmazott gyermekek védelmére. A modell lényege a következő: mivel a hatóságok, a bírák és az ügyészek nem rendelkeznek megfelelő felkészültséggel a bántalmazott vagy szexuális abúzuson átesett gyermekek és fiatalok gyermekbarát meghallgatásához, sőt az elhúzódó ügyek és a gyermekek többszöri meghallgatása súlyosan károsítja az érintettek pszichés állapotát, a meghallgatást a lehető legkevesebbszer, a legnagyobb szakértelemmel kell végrehajtani a gyermekek érdekében.

A szombathelyi Barnahus-szolgálat aVas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ)Vörösmarty utcai épületében lelt otthonra és működik a szakszolgálat speciális szolgáltatásaként: bántalmazott, súlyosan traumatizált gyermekek érkeznek ide rendszeresen a kihallgatásokra, vizsgálatokra. A szakszolgálat udvarát rajtuk kívül azok a gyermekek használják, akik ideiglenesen a befogadó otthonban, valamint az épületben található gyermekotthonban laknak, illetve hétvégén ott találkoznak vér szerinti szüleikkel – tudtuk meg Pados Zsolt igazgatótól, az egyesület tagjától.

A mintegy 500 négyzetméternyi játszótér jelenleg nagyon leharcolt állapotban van: kitaposott a fű, elhasználtak a padok. Tönkrement biciklik, kismotorok hevernek a tárolóban. Elkészült ugyanakkor az új játszótér koncepcióterve: fákat, növényeket, sövényt telepítenének, új gyepfelületet, térköves burkolatot álmodtak meg új játékelemekkel: rugós virággal, kétüléses rugós mérleggel, babaházzal, pingpongasztallal, körforgóval, egyensúlyozóval, új asztallal, támlás padokkal. Az Önök adományából a Barnahus Egyesület most felújíthatná ezt az udvart, hogy a 3-14 éves korú gyermekek jó körülmények között játszhassanak a szabadban. Tizenötmillió forintra van szükség, hogy a játszótér korszerű, 21. századi formát öltsön.

– Minden évben fontos számunkra, hogy vezető vármegyei médiumként olyan helyi ügy mellé álljunk, amely előbbre viszi a világot. Indulása óta többször beszámoltunk már a Barnahus helyi és országos tevékenységéről, közvetlen közelről láttuk a szolgálatban dolgozók gyermekek érdekében végzett megfeszített, embert próbáló munkáját. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idén őket segítjük gyűjtésünkkel – hallottuk Lőrincz-Farkas Eszter főszerkesztőtől.

Olvasóinkat arra kérjük, hogy támogassák a Barnahus Egyesületet a Vas Népe adventi akcióján keresztül. December 2., szombati lapunkban találnak majd egy csekket, amelyen feladhatják adományaikat, de utalhatnak is a Lapcom Média Alapítvány Vas Népe és vaol.hu olvasói adományoknak nyitott alszámlájára a 12096705–01312657–00300002 számlaszámra december 21. 12 óráig.

A következő napokban, hetekben bepillanthatnak a szolgálat mindennapjaiba, és bemutatjuk Önöknek az egyesületet, kampányunk kedvezményezettjét. Közvetlenül karácsony előtt pedig átadjuk az összegyűlt pénzt a Barnahus Egyesület képviselőinek – az eredményről természetesen beszámolunk a Vas Népében.

Barnahus Egyesület

A Barnahus Egyesületet 2021-ben alapították azok a meghatározó szakemberek és támogatók, akik 2013 óta elkötelezetten dolgoznak azért, hogy Magyarországon is az izlandi Barnahus-modell alapján vizsgálják ki az abúzusgyanús gyermekeket. Az egyesület célja, hogy szakmai tevékenységével segítse a Barnahus-szolgálatok munkáját, hogy a gyermekek az őket megillető lehető legkíméletesebb és leginkább gyermekbarát eljárásban részesüljenek, miközben mindenek felett álló érdekeik érvényesülnek. Az egyesület 2024-től jogosult az adó 1% gyűjtésére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában