Karrier

2024.01.08. 20:08

Az lehetsz, ami csak szeretnél? - Nem a közösségi média, a céltalanság okozza a gyermekek depresszióját

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? A kérdésekre válaszul Daniel Miessler amerikai információbiztonsági szakember és író esszéjét idézi az egyik humánerőforrásportál (HR-Portál).

Vaol.hu

A közösségi média elnyomja a belső hangot, beindul egy negatív spirál

Forrás: Shutterstock

A közösségi média 2012 körül indult be, ekkortól datálható a fiatalabb generációk mentális egészségének mélybe zuhanása is. Daniel Miessler szerint nem a közösségi média okozza a depressziót. A közösségi média okozza a céltalanságot, és a céltalanság okozza a depressziót. A közösségi média „csak” elnyomja azt a belső hangot, amely megmondja a gyerekeknek, hogy kinek kellene lenniük. Gyerekeink gyönyörű, híres és boldog emberek képeit látják nap mint nap, ezt összehasonlítják a saját életükkel, és beindul egy negatív spirál. Persze ez a közeg még csak gyújtóst jelent a lelküknek, a tüzet nem ez okozza, hanem a céltalanság. Akinek nincsenek céljai, nem tudja eldönteni, hogy melyik életmódot kell követni, és melyiket elvetni. A közösségi média több, egymásnak ellentmondó üzenetet küld arról, hogy milyennek kellene lennie egy fiatalnak: szépnek, magasnak, youtubernek, modellnek, influenszernek, énekesnek, vonzónak, népszerűnek. A belső hangjukat intenzíven elnyomják a közösségi média üzenetei. 

Tovább ront a helyzeten, hogy a szülők ezzel egyidejűleg kevesebb saját jelzést küldenek arról, hogy milyennek kellene lennie a gyereknek. A szülők és az iskolai közeg bátorításként gyakran sugallja azt a gyerekek felé: „az lehetsz, ami csak akarsz”. Ez pozitív gondolat, de önmagában nem adja meg nekik azt az irányt, amire szükségük lenne. Daniel Miessler megoldást is javasol: biztosítanunk kell, hogy a gyerekeinknek legyen egy olyan célja, ami erősebb, mint a külső jelek. Segítenünk kell megtalálni és rögzíteni egy irányt, egy távoli öncélt. Például: anyuka és orvos leszek, és segíteni fogok az embereken azzal, hogy könyveket írok és Youtube-csatornát indítok. Vagy: apa leszek és a bolygó fáinak helyreállítója. Fizikus leszek, mint az anyám és a nagybátyám. A felnőttek elsődleges célja legyen az, hogy segítsenek a gyerekeiknek rájönni, kik ők, mit szeretnének és melyek az alapok, amelyekhez ragaszkodjanak, hogy ne tévedjenek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában