Értékelés

2024.01.08. 14:00

Egymást erősíti az ipar és a turizmus Bük városában - Dr. Németh Sándor polgármester összegezte a 2023-as esztendőt

A város lakosságszáma folyamatosan emelkedik, többen költöznek Bükre, mint amennyien elhagyják a települést. Dr. Németh Sándor polgármester szerint az emberek értékítéletét mutatja, hogy a várost vonzó helynek tartják.

Horváth László

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere értékelt

– A 2022-ből áthúzódó, 2023-ban elkészült és átadott bükfürdői Termál térrel tízéves álmunk vált valóra – kezdte a tavaly történt fontosabb események felsorolását dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. – A fürdő új, impozáns főteret kapott, egyúttal a házszámozást és a postacímeket is egységesítettük. Új helyre költözött a Tourinform-iroda, már működik a látogatóközpont. Jelenleg a kávézó üzemeltetőjét keressük. A tér egyébként jól illeszkedik a fürdői városrészhez, itt kapott helyet tavaly nyáron a Gyógy-Bor Napok. 

A tervünk az, hogy idén rendszeresen, az év minden időszakában legyen valamilyen program. A polgármester gyors számolást végez: tér kialakítása mintegy hárommilliárd forintba került. 

Ebből a város önrésze százmillió forint volt, a többit a kormány a különböző kiegészítő támogatások révén biztosította. 

Mindent összegezve jelentős vagyonnal gazdagodott a város. 

– Az „Élhető város” TOP Plusz pályázat keretében Bük összesen hatszázmillió forintot nyert el – folytatta dr. Németh Sándor. – Ennek egyik része a komposztálótelep kialakítása, itt már megvolt a közbeszereztetés, indulhat a beruházás. A másik a Sajtoskál felé vezető, 1,3 kilométer hosszú kerékpárút megépítése, a kivitelezési szerződést aláírtuk. A harmadik, de korántsem utolsó elem a Petőfi-lakótelepen a zöldterület-fejlesztés. A négycsoportos, 48 férőhelyes bölcsőde megépítése idén elkezdődhet. Az önkormányzat az óvodával szembeni területet megvásárolta, a tereprendezés és a közművesítés már megtörtént. Az építkezésre a város az újjáépítési alapból hatszázmillió forintot nyert el. – Már tendencia, hogy Bük lakosságszáma folyamatosan emelkedik, ez 2023-ban sem volt másként – szólt a polgármester. 

A növekedés a beköltözésnek is köszönhető: több az új lakónk, mint amennyien elköltöznek. Az emberek értékítéletét mutatja, hogy városunkat egy szerethető, vonzó helynek tartják. A turizmus és az ipar területén folyamatosan lehet munkát találni, ami minden társadalmi réteget költözésre biztat. A letelepedési támogatást szeretnénk kibővíteni.

Felsőbükön az önkormányzat rendelkezik egy kéthektáros területtel, amelyen lakóövezetet lehet létrehozni. 

A Belügyminisztériummal együttműködve tervünk, hogy ebben a városrészben alakítsuk ki a rendőrőrs új épületét. – Látjuk, hogy helyes volt a korábban megfogalmazott stratégia, ami szerint a város több lábon álljon – folytatta dr. Németh Sándor.

 – A Covid ideje alatt a turizmus is betegeskedett. Ebben az időszakban az iparra támaszkodhattunk. A városi léthez azonban hozzátartozik a megfelelő közszolgáltatások megléte, azok fejlesztése. Ebbe a sorba illik például a kormányablak kialakítása, a bölcsőde megépítése, illetve az is, hogy a nyáron újjáalakult a Büki Önkéntes Tűzoltó Egyesület. 

2023-as év ugyancsak fontos mozzanata volt az állateledelgyár 90 milliárd forintból elkészült két új üzemegységének átadása. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 Dr. Németh Sándor a 2023- as katalógus összeállításakor szólt a veszteségekről is. 

– Az itt élők nehezen fogadták, fogadják el, hogy tavaly december 1-jén lépett érvénybe Vas vármegyében az orvosi ügyeleti ellátás átszervezése. Ettől az időponttól kezdve Bükön az Eötvös utcai ügyelet több beteget nem fogad. Így baj esetén a helyiek más városokba kénytelenek utazni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában