Gyász

2024.01.21. 19:07

Elhunyt Kovács István szombathelyi telefongyűjtő

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

Életének 60. évében rövid ideig tartó, súlyos betegség után elhunyt - közölte a család.

Kovács Istvánról lapunkban többször írtunk. 2016-ban arról, hogy a szombathelyi gyűjtő méltó kiállítóteret szeretne telefonjainak. 

Emlékszik még a tárcsázós telefonok jellegzetes hangjára? A tantuszos telefonra? A kurblis készülékekre? Abból, hogy hány kérdésre válaszol valaki igennel, jó eséllyel meg lehetne saccolni a korát. Annak idején nagy lelkesedéssel gyűjtöttem a telefonkártyákat, de ahogyan leáldozott a kártyáknak, az én lelkesedésem is alábbhagyott. Kovács István ennél jóval tovább ment, ő a telefonokat gyűjti, és a hosszú évek alatt egyáltalán nem veszített a lelkesedéséből. Szombathelyen egy lakótelepi garázs rejti azt a több száz telefont, amit csaknem három évtized alatt összegyűjtött. Hogy hány telefont rejthetnek a polcok összesen, azt pontosan még maga a gyűjtő sem tudta megmondani. Egy ideig számolta, de aztán elveszítette a fonalat. Ezen nem is csodálkozunk, akárhová nézünk, telefonok bámulnak ránk a polcokról - már régen kiszorítva innen az autót, a garázs eredeti lakóját - olvasható az akkori cikkünkben.

2022-ban arról tudósítottunk, hogy száz régi telefonját állította ki.

Az ezerkétszáz darabos telefonmúzeum – amit az erdélyi partner az interneten talált meg – virtuálisan létezik, mert valójában a Derkovits lakótelep egy garázsában van felhalmozva polcokon és dobozokban a több mint ötszáz vezetékes, a közel négyszáz mobiltelefon és a háromszáz egyéb szerelési anyag, szerszám, műszer és dísztárgy. Akkora a gyűjtemény, hogy Kovács István kocsija már nem is fér be. Jó lenne egy állandó kiállítóhely, de ebben senki nem támogatja. Tervezi, hogy maga épít egyet, ha nyer a lottón. Mindenesetre Erdélyben nagyon örültek a retró tárlatnak, a vendégkönyvébe csupa örömteli, dicsérő mondatot írtak. A gyűjtő a készülékek egy részét beüzemelte, és lehetett telefonálgatni, sokan ilyeneket egyáltalán nem is láttak. Kovács István a családjával ment ki Gyergyóba, a gyerekei örültek az utazásnak, mivel ők még nem jártak Erdélyben.

Kovács István, 2023-ban egyedüli Vas vármegyeiként vett részt a Hungarikum Ligetben megrendezett Kárpát-medencei Gyűjtők Találkozóján Kovács István szombathelyi telefongyűjtő. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés egyik alelnöke volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában