A magyar kultúra ünnepén

2024.01.22. 20:25

Ilyen volt a magyar kultúra napja Vas vármegyében: előadások, koszorúzások, díjak átadása - fotók

Január 22: nemzeti Himnuszunk születésnapja. Hétfőn is vármegyeszerte neves események jelezték a magyar kultúra fontosságát.

Vaol.hu

Az oladi általános iskolában Varga Richárd és Kelemen Zoltán adott műsort

Fotó: Unger Tamás

Körmend 

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban harmincötödik alkalommal tartották meg a magyar kultúra napját. Délelőtt vetélkedőket és szavalóversenyt rendeztek, ahol az indulók Lator László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító verseit szavalták. Déli 12 órakor a Batthyány Örökségközpont színháztermében a gimnázium igazgatója, Laczó Tamás köszöntötte a megjelenteket, majd Sejberné Szabó Marianna, a Vasvári Általános Iskola igazgatója mondott beszédet. 

Körmenden idén sem maradhatott el a Kölcsey-szobor megkoszorúzása
Forrás: Szendi Péter

A Budapesti Filharmóniai Társaság Magyarnak lenni című interaktív klasszikus zenei előadása után az ünnepség a gimnázium udvarán folytatódott, ahol megkoszorúzták a névadó – a Himnusz szerzője –, Kölcsey Ferenc szobrát. Zárásként kiállítás nyílt Sodics László festőművész, a gimnázium nyugdíjas tanára munkáiból. A gimnáziumi galéria a kiállító nevét vette fel. A névtáblát Zsigmond Tamás ajánlotta fel az ünnepi alkalomra. 

Kőszeg 

Kőszegen a Jurisics-vár Lovagtermében Fekete-Pataki Edit önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke volt hétfőn este az ünnepi szónok. Személyes emlékeit idézte fel „a kislányról, aki a Hajnalcsillag néptáncegyüttesben kezdte el megismerni és megszeretni a kultúrát, amibe beleszületett. 

– A kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Életünk mintázata, mely szerint mindennapjainkat éljük, megkülönböztet bennünket más népektől, őrzi egyediségünket – mondta, majd úgy fogalmazott: – A magyar kultúra bennünk van, minden szavunkkal, cselekedetünkkel alakítjuk azt, hatalmas erőforrásunk, melyre építhetünk, melyre építenünk kell.

Szentgotthárd 

Szentgotthárdon Labritz Béla alpolgármester mondott ünnepi beszédet. 

– Szeretném megköszönni a munkáját mindazoknak, akik a kultúra szolgálatában állnak városunkban – mondta, majd átadta a Szentgotthárd Közművelődéséért díjat. Idén az elismerést Sebestyénné Németh Eszter kapta, aki 1993 szeptembere óta dolgozik a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolában. Végig kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amely részben az elmélettanítás területén, részben a hangszeres oktatásban nyilvánult meg. Intézményvezetői és pedagógusi tevékenysége mellett aktív közreműködője a város kulturális életének. Az ünnepség záró részében a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház két színművésze, Bellus Attila és D. Varga Ádám adott zenés irodalmi műsort. 

Fotó: Szendi Péter

Szombathely 

Szombathely MJV önkormányzata hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából rendezett díjátadó gálán ismeri el a város kulturális életében kiemelkedő munkát végzett szakemberek munkáját. Idén az Agora MSH-ban elsőként dr. Nemény András polgármester mondott köszöntőt, majd elkezdődött a díjátadó. A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát Bonyhádi Károly tervezőgrafikus-művész, fotográfus vehette át. Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatát két személy számára ítélték oda: kitüntetésben részesült idén Balikó Adrienn közönségszervező, valamint Németh Zita művelődésszervező. 

A Kultúra Támogatásáért díjat 2024-ben Varjuné Gergácz Katalin, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Gazdasági Ellátó Szervezet gazdasági igazgatója kapta. A díjátadások után Csákányi Eszter, Hámori Gabriella és Kamarás Iván színművészek előadásában a Dalversek 2.0 című zenés irodalmi műsorát élvezhették a megjelentek. Az Olad Városrészért Egyesület szervezésében hétfőn délelőtt a Simon István Utcai Általános Iskolában tartottak ünnepséget, amelyen Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze alkotótársával, Varga Richárd költő-dalszerzővel adott verses-zenés előadást az iskola diákjainak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában