A magyar kultúra napja

2024.01.22. 18:38

A kultúra hatalmas erőforrásunk, melyre építenünk kell – Kőszegen a Jurisics-várban ünnepelték a magyar kultúra napját - fotók

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Kőszegen a Jurisics-vár Lovagtermében Fekete-Pataki Edit önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke volt hétfőn este az ünnepi szónok. Személyes emlékeit idézte fel „a kislányról, aki még óvodásként a Lovagterem színpadán ismerkedett meg az első tánclépésekkel, aki a Hajnalcsillag néptáncegyüttesben kezdte el megismerni és megszeretni a kultúrát, amibe beleszületett. – A kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Életünk mintázata, mely szerint mindennapjainkat éljük, megkülönböztet bennünket más népektől, őrzi egyediségünket – mondta, majd arra a kérdésre válaszolt: mi a mi feladatunk, mit kell tennünk a kultúránkért? – Ugyanaz a mi dolgunk is, mint a szüleinké, nagyszüleinké, dédszüleinké és a többi ősünké volt – továbbadni, amit kaptunk.

Majd úgy fogalmazott: – A magyar kultúra bennünk van, minden szavunkkal, cselekedetünkkel alakítjuk azt, hatalmas erőforrásunk, melyre építhetünk, melyre építenünk kell. Mi magyarok, büszkék lehetünk több mint ezeréves hagyományainkra, van miből merítenünk, hisz gazdag örökséget hagytak ránk, mellyel megmaradásunk érdekében jól kell tudnunk gazdálkodni.

Fekete-Pataki Edit végül gratulált a teremben ülő Tóthárpád Ferencnek, aki a hétvégén megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet.

A folytatásban Átvilágítás – Jókai Anna élete prózában és versben címmel Juhász Róza színművész előadását láthatta a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában