Katolikus egyház

2024.01.06. 14:13

Ma van Vízkereszt - Mit is ünneplünk ilyenkor?

A katolikus egyház január 6-án ünnepli a Vízkereszt napját, egy rendkívül jelentős eseményt a keresztény liturgiában. De vajon pontosan mire emlékezünk ezen a napon? Nézzünk három evangéliumi történetet, amelyek Vízkereszthez kapcsolódnak!

Csabai Bernadett

Forrás: MW-archív

Vízkeresztkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek, vagy más néven "három királyok" érkezését. Gáspár, Menyhért és Boldizsár a betlehemi csillag vezetésével érkeztek Júdeába, hogy kifejezzék hódolatukat az újszülött Jézusnak. Arannyal, tömjénnel és mirhával érkeztek, amelyek nem csak gazdagságukat és tiszteletüket fejezték ki, hanem előre vetítették Jézus későbbi szerepét. Az arany a királynak járó tiszteletet, a tömjén a főpapnak járó ajándékot, míg a mirha Jézus szenvedéseire utalt, beleértve a keresztfán való halálát és balzsamozását.

Egy másik evangéliumi történet szerint Vízkeresztkor Jézus elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő János megkeresztelte őt. Ez a mozzanat nem csak Jézus engedelmességét és alázatát szimbolizálja, de a víz megszentelése is fontos szerepet játszik ezen az ünnepen. A harmadik evangéliumi történet a kánai menyegzőről szól, ahol Jézus az elfogyott bort pótolva első csodatételeként a vizet borrá változtatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában