Csatlakoztunk

2024.01.06. 20:48

Vízkereszti mise és házszentelés Bükön - fotók

A Szent Kelemen Plébánia vízkereszti miséje után találkoztunk Dr. Szalai Gábor plébánossal, hogy elkísérjük a házszentelésekre, épp indult a ministránsaival a büki családokhoz.

Csabai Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

- Nem nagyon volt jellemző itt Bükön a házszentelés. Három éve érkeztem ide, azóta próbálok ebből hagyományt teremteni – osztotta meg velünk a plébános.

Először Gazdag Mónikáék otthonához érkeztünk. A ház áldását egy kis szertartás keretében végezte el az atya; egy ministráns fiú énekével és közös imádsággal kezdődött, majd a mindenható Isten áldását kérte a házra és lakóira. Az ajtó fölé kikerült az áldást szimbolizáló dátum - matrica segítségével.

Ezt követően Gazdag Mónika húgának családja, Marton-Gazdag Rita és férje látott vendégül minket új otthonukban. Két éve már járt itt az atya, akkor még csak az itt álló műhelyt áldotta meg, azóta a család felépítette új lakóházát a telken, itt először zajlott le a házszentelési ceremónia. Dr. Szalai Gábor gratulált az új otthonhoz, majd krétával felrajzolta a ajtó fölé az aktuális dátumot.

A vízkereszti házszentelések hagyománya a keresztény közösségek számára fontos és meghitt alkalom, amely lehetőséget nyújt az otthon megszentelésére és az Isten áldásának fogadására az új év kezdetén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában