Szentelés

2024.01.06. 18:39

Vízkereszti házszentelésen jártunk Gaál Sándor oladi plébánossal Szombathelyen - fotók

A házszentelések hagyománya szorosan kapcsolódik a katolikus egyház ünnepéhez, a január 6-ai Vízkereszthez. Ez a szokás arra szolgál, hogy a hívők az új év kezdetén Isten áldását kérjék otthonukra és családjukra. Elkísértük Gaál Sándort, az oladi egyházközösség plébánosát egy házáldásra.

Csabai Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Nagy örömmel és finom süteménnyel fogadta Sándor atyát - s vele minket - a Molnár család. Megengedték, hogy tanúi legyünk a vízkereszti házszentelésüknek. A szertartás kezdete előtt arról kérdeztük a plébánost, pontosan miről szól ez a nap a keresztények számára.

- Vízkereszt ünnepét üljük a mai napon, Urunk megjelenésének az ünnepe, azt jelenti, hogy immáron a Betlehem szűk és családi közösségéből kilép Jézus születésének a híre a Napkeleti Bölcsek által, tehát az egész világ számára nyilvánvalóvá válik Jézus megszületése. Ennek a sajátos vonása, hogy ebben az örömben meglátogatjuk azokat a családokat, akik erre igényt tartanak és megáldjuk a házakat, lakásokat és az örvendezés mellett a mindenható Isten áldását kérjük, hogy az új esztendőt a család egészségben, békességben, háborgatástól mentesen tölthesse el - mondta az atya.

Megosztotta velünk azt is, hogy rengeteg helyre hívják, olyannyira, hogy még márciusban is van „vízkereszti” házáldásra időpontja. Ez egy jó alkalom arra is, hogy a hívőkkel év elején találkozzon, beszélgessen, és ha nehéz helyzetben lévő családról van szó, akkor alkalom a segítségnyújtásra is.

- Mióta Sándor atya itt szolgál a plébániánkon, minden évben Vízkeresztkor eljön hozzánk. Érdekesség, hogy nem csak ilyenkor, hanem egy nagyobb lakásfelújításkor vagy a lányunk kozmetikai szalonjának megnyitása előtt is eljött, és megáldotta a helyet. Sándor atyát még a velemi hétvégi házunkba is meghívtuk hasonló okból – mesélte Molnár Lászlóné.

A beszélgetés után kezdetét vette a liturgia, amely magában foglalja az imákat, áldásokat és szertartásokat, amelyekkel az otthont Isten oltalmába ajánlja a plébános. A lakás minden helyiségét szentelt vízzel hintette meg, majd krétával felírta a 2024-es dátumot a bejárati ajtó felé, ez az áldást szimbolizálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában