Zöld terület helyett

2024.02.03. 14:11

Még zsúfoltabb lesz a belváros: elkezdődött az építkezés a szombathelyi kórházzal szemben - videó

Még zsúfoltabb lesz a szombathelyi belváros: új társasházat építenek a Markusovszky-kórházzal szemben. Dr. Szendrő Németh Tamás civil blogger szerint a Nemény András polgármester vezette önkormányzat történelmi bűnt követett el, amikor értékesítette a belvárosi zöldterületet, ahelyett hogy több mint 1500 aláíró kérését teljesítette volna, és ott árnyas parkoló lenne.

Tömböly Ágnes

Forrás: Youtube

A parkolóhelyek tele vannak, emiatt az autósok a kórház környékén ott állnak meg, ahol tudnak – mutatott helyzetképet péntek délelőtt dr. Szendrő-Németh Tamás legújabb videóbejegyzésében. A civil blogger röviden összefoglalta: a város egy több, mint 800 millió forintos ingatlancsomag részeként adta el a régi strand mintegy 4500 négyzetméteres területét nettó 81,7 millió forint plusz áfa összegért, négyzetméterenként 23 ezer forintért.

- Lakóházakat bárhol lehet építeni, de az történelmi bűn volt a városvezetés részéről, hogy az önkormányzat tulajdonában álló unikum zöldterületet eladta – fogalmazta meg ismét éles bírálatát a 2021-es döntés kapcsán Szendrő.

Zöldterület helyett lakóház

Ismert, a csomagot megszerző ingatlanfejlesztő cég a Horváth Boldizsár körút és Markusovszky utca csomópontjánál társasházat tervezett, aminek látványterve ma már óriásplakáton látható. Az időközben felépült bölcsőde és az Egészségügyi Alapellátó mellett lehetett volna egy zöldsziget is, ahol parkolóhelyek is várják a kórházba érkezőket, ehelyett beépítik a területet.

Németh Ákos zöld tanácsnoknak és a városvezetés többi tagjának is üzent a blogger, amikor közölte: „Ahol ti megjelentek, a méhlegelőn kívül, a térkő- és téglahalmokon kívül semmi mást nem lehet találni”. 

Komoly civil összefogás bontakozott ki

Többször foglalkoztunk vele 2022-ben: több, mint 1500-an írták alá azt a petíciót, amit a Markusovszky-kórház egészségügyi dolgozóinak szakszervezete és az Országos Mentőszolgálat regionális szervezete közösen indított azért, hogy a régi városi strand helyén árnyas parkoló létesülhessen.

Ott csaknem 80 parkolóhelyet terveztek, mindehhez a kormány pénzügyi támogatást nyújtott volna, és több zöldterületet is megőrizhettek volna az utókor számára. Végül a terület maradt a beruházó tulajdonában, a kórházi dolgozók számára pedig egy 46 férőhelyes parkolót alakítottak ki.

Az összefogás erejét mutatja az is: a mentőszolgálat és a civilek kérésére 2023-ban új körforgalmat épített az önkormányzat a Markusovszky utca – Sugár út kereszteződésében, hogy a mentők közlekedését is segítsék.

Szendrő egy felhívást is megfogalmazott

A volt városi strand helyén a pályázó cég tervei szerint 20 lakás, 6 üzlet és 20 teremgarázs létesülhet – erre még a közgyűlési döntés előtt, a 2021 októberi ülésen hívta fel a figyelmet Horváth Gábor önkormányzati képviselő. Németh Ákos tanácsnok akkori kérdésünkre úgy válaszolt: – A fenntartható fejlődésben bent van a fejlődés is. A kérdésre, hogy Szombathelynek szüksége van-e új lakásokra, a válasz igen - mondta.

Szendrő most felhívást intézett a szombathelyiekhez: ha bárki tud arról, hogy a városvezetéshez, családtagjaikhoz vagy körükhöz tartozó személy lakáshoz jut az ott épülő tárasházban, arról legyen kedves tájékoztatni blogoldalán keresztül. A civil blogger szerint egyébként a telek ára nagy valószínűséggel egy vagy két lakás vételárából megáll, „annyira rossz üzlet” volt. Utalt arra is: ha árnyas parkolót létesítettek volna, ahol parkolási díjat szedhetett volna a város, a telekár mintegy 3 év alatt megtérülhetett volna.

Nézze meg a teljes videót itt!

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában