Vetélkedő

2024.02.22. 08:00

Minden a szabadságról - A premontrei gimnáziumban rendeztek történelmi versenyt

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc köré épült az idén a Kárpáti Kelemen nevével 18. alkalommal megrendezett vármegyei történelemverseny.

Csabai Bernadett

Kreatív feladatokat oldottak meg a diákok a versenyen

Forrás: VN/Facebook

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban rendezték meg a Kárpáti Kelemen nevét viselő vármegyei történelemversenyt, amely most az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc köré szövődött. A versenyt nyolcadik osztályos diákok háromfős csapatai számára hirdették meg. A Kárpáti Kelemen sem csak utcanév: Kárpáti Kelemen (1859–1923) csornai premontrei rendi kanonok, a rend türjei társházának főnöke, volt székesfehérvári tankerületi királyi főigazgató, a szombathelyi premontrei főgimnázium volt igazgatója, a Ferencz József-rend lovagja.

Történelemverseny korhű jelmezekben a Premontreiben
Történelemverseny korhű jelmezekben a Premontreiben
Forrás: Premontrei Gimnázium Facebook oldala

Történelemverseny korhűen 

„Az idei témánk az 1848– 1849-es forradalom és szabadságharc története volt, mivel a mostani tanévre esett nemzeti történelmünk e fontos eseményének 175. évfordulója” – olvasható az iskola Facebook-oldalán. Az első forduló a múlt év decemberében zajlott, itt írásbeli feladatsorok révén mérettették meg tudásukat a versenyzők. Az öt legjobb csapat jutott tovább a döntőbe, amely február 15-én valósult meg a premontrei gimnáziumban. A döntő során a diákok kreatív és változatos feladatokban adtak számot tudásukról. A történelmi korszak hangulatát elevenítették fel hiteles jelenetekkel, az első felelős kormány tagjait kellett felismerniük korabeli ábrázolásról. Részt vettek hadi tanácskozásokban, és teszteket töltöttek ki okostelefonjukon keresztül. 

A vaktérkép, történelmi totó, a keresztrejtvény és pontrabló feladatok tovább színesítették a megmérettetést. A történelemverseny végeredménye kiemelkedően szoros volt, de a dobogó legfelső fokára végül a „Kiss Mokány Farkasok” csapat állhatott, mely a Szelestei Általános Iskolát képviselte. A „Bobai forradalmárok” csapata a második helyen végzett, ők a Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI Bobai Általános Iskola Tagintézményéből érkeztek, míg az Oladi Általános Iskola „Rég-észek” csapata a harmadik helyen végzett. Az eredményhirdetést követően minden csapat értékes oklevelet kapott, és az első három helyen végzett csapat tagjai könyvutalványban részesültek. Minden résztvevőt és felkészítő tanárt ajándékcsomaggal jutalmaztak.

Tavaly országos történelemverseny is volt Szombathelyen, erről szintén hírt adtunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában