Sebességmérés

2024.02.21. 10:45

Mutatjuk, Vas vármegyébe hová helyeznek ki további fix traffiboxokat

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte, hogy február 1-ig országszerte már 87 helyszínen telepítettek traffiboxokat, és további 94 helyszínen zajlik az előkészítés az elhelyezésükhöz.

Gáspár Eszter

A traffibox hatékonyabb a traffipaxnál

Forrás: Mediaworks

A traffibox egy körülbelül 80 centiméter magas fémdoboz, amelyet egy mintegy egyméteres fémcső tetejére rögzítenek. Egyik oldalán kis ablak található, amelyen keresztül időszakosan be van helyezve a sebességmérő eszköz. Kiderült, két ok miatt is hatékonyabbak lehetnek a traffiboxok annál a 365 sávot/irányt figyelő fix sebességmérőnél, amelyek előtt tömegével lassítanak az autósok, utána pedig visszagyorsítanak. 

Az új traffiboxok egyrészt könnyebben észrevehetőek az autósok számára, de nem tudhatják előre, hogy éppen működik-e bennük sebességmérő. Másrészt a traffiboxok forgathatók, így a kétirányú forgalmat is ellenőrizni tudják. 

A helyi rendőrök döntik el, hogy mikor és melyik irányba haladó járművek sebességét mérjék velük. Vas vármegyében a következő helyszíneken helyeznek ki további traffiboxot: Sárvárnál a 84-es főút és Szombathelyen a 86-os és a 87-es főút közös szakaszára.

Országszerte további helyszínekre terveznek kihelyezni 94 készüléket, de ezeknek a listája még nem publikus – olvasható a vezess. hu oldalon.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában