Kőszegen „lépte át” a magyar államhatárt

2024.03.24. 20:07

A Szent Korona nyomában Kőszegen és Velemben - Rendezvénysorozattal emlékeztek - fotók

Idén is megtartották azt a rendezvényt, amelyen hagyományosan megemlékeznek a magyar királyi korona Kőszegen és Velemben való második világháborús tartózkodásáról. Idén három napon át érdekesebbnél érdekesebb programokkal jártak a két településen – a Szent Korona nyomában.

Polgár Patrícia

Emléktáblát avattak a Szent Korona itt tartózkodásának emlékére, meg is koszorúzták

Forrás: Unger Tamás

A Szent Korona nyomában elnevezésű rendezvénysorozattal idén is megemlékeztek arról, hogy a második világháború végén a Szent Koronát Kőszegen és Velemben őrizték, míg végül 1945. március végén Kőszegen „lépte át” a magyar államhatárt 33 éves külföldi távolléte előtt. Az emlékezés idén már pénteken elkezdődött, aznap délelőtt az óvodások és iskolások számára tartottak előadásokat és koronaőr-bemutatót Kőszegen, az Árpád-házi iskolában (hiszen 1944. december elején valószínűsíthetően először a domonkos zárdában őrizték a koronázási jelvényeket), délután az iskolaudvaron a 32. Testőrezred, Koronaőrség tartott toborzót. Este az iskola dísztermében bemutatták Pálffy Géza: A Szent Korona magyarországi kalandjai című könyvét.

Szombaton az emlékezők áthelyezték a székhelyüket Velembe, a Stirling-villába, ahol délelőtt a Szent Korona őrzése címmel emlékülést tartottak – itt szó esett egyebek mellett a koronaőrség 560 éves múltjáról és jelenlegi feladatairól, valamint a Szent Korona „kalandozásairól”. A nap végén a kőszegi Jézus szíve plébániatemplomban tartottak ünnepi szentmisét, ahol a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének zászlaját is felavatták. A nap végén a kőszegi Jézus szíve plébániatemplomban tartottak ünnepi szentmisét, melyet Berta Tibor tábori püspök celebrált.
 Vasárnap délelőtt helytörténeti sétát tartottak Kőszegen, délután pedig a Koronaőrző bunkert járhatták be az érdeklődők szakmai vezetéssel. Ezt követően került sor a bunkernél az ünnepi megemlékezésre, ahol Csiki István a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke mondott köszöntőt. 

Elmondta, két évvel emlékeztek meg elsőként a kaszinó szervezésében arról, hogy március 27-ről 28-ra virradóra Kőszegen lépte át az országhatárt a Szent Korona, akkor megígérte, hogy hagyományt teremtenek a rendezvényből, amit mostanra egyre nagyobb érdeklődés övez. Szavait követően Básthy Béla, Kőszeg polgármestere mondott beszédet. – Misztériuma, titokzatossága és félelmetessége van annak, ha a Szent Korona nem a fővárosban tartózkodik. Tudnunk kell, hogy itteni látogatása nem ünnep, nem diadalmenet volt, rendkívüli történések hozták Kőszegre akkor és 560 évvel ezelőtt is. Ezekben a helyzetekben a magyarság a fennmaradásáért küzdött – hangsúlyozta. Beszédét követően emléktáblát avattak a Szent Korona két, 560 és 80 évvel ezelőtti Kőszegre érkezésének és ott tartózkodásának emlékére. A táblát Básthy Béla, Kőszeg polgármestere, Roxin István, a 32. Testőrezred, Koronaőrség őrnagya, Nagy István László, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete képviselője, valamint Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke leplezte le, és Kirner Zoltán Antal plébános áldotta meg. Végül a megjelent szervezetek képviselői megkoszorúzták a táblát. A megemlékezéssorozat este az Árpád-házi Szent Margit Iskola díszteremében filmvetítéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában