Rendhagyó

2024.03.01. 09:17

Baglyok és lámpák

Rendhagyó programmal jelentkezett szerdán a répcelaki nyugdíjasklub: Polgárné Dornai Klára petróleumlámpa- és bagolygyűjteményét mutatták be zenés-verses délutánjukon a művelődési házban.

Polgár Patrícia

Polgárné Dornai Klára gyűjtő a tárlaton

Fotó: Unger Tamás

A kiállításmegnyitó Polgárné Dornai Klára Csak fordulj feléje című versével indult, Kovácsné Szilvágyi Erzsébet, a nyugdíjasklub egy tagja szavalta el. Majd Vizvárdy Tamásné Hugi néni, a nyugdíjasklub vezetője köszöntőjében elmondta: a klubban gyakorta emlegetik a régi életformát, tárgyakat, így visszahozva a múlt egy kis szeletét. Klára szenvedélyesen gyűjti ezeket a tárgyakat, ezért örömmel fogadta, hogy bemutathatja hobbiját. Pusztainé Marika és Dócziné Horváth Marietta József Attila és Aranyosi Ervin verseivel köszöntötték a kiállítót, majd elhangzott az Omega Petróleumlámpa című slágere és Fehérné Istenes Irén előadásában Romhányi József A bölcs bagoly című verse. Végül Hugi néni bemutatta a gyűjtőt: több mint 30 évig élt Nicken, jelenleg Csánigon lakik férjével, de rendszeres résztvevője a répcelaki rendezvényeknek, tagja a répcelaki verskedvelők közösségének. Szabadidejében lelkesen járja az ócskapiacokat új kincsek után kutatva. Szenvedélyéről már maga a gyűjtő beszélt.
 – Arra, hogy hogyan alakult ki bennem a gyűjtőszenvedély, nem tudok pontos választ adni, de az biztos, az első petróleumlámpámat a férjemtől kaptam még évtizedekkel ezelőtt. Szerintem már akkor sejtette, hogy én leszek a fény az életében – jegyezte meg viccesen. Első baglyát (vagyis bagolycsaládját) fiától kapta meg. Elmondta, idővel tudatosan kezdte el járni a lomis piacokat, gyűjteménye több száz darabosra gyarapodott a közel harminc év alatt. A répcelaki kiállításra összesen háromszáz tárggyal érkezett: a bagolyfigurák mellett fali- és talpas petróleumlámpák és virrasztólámpák is megtalálhatók a gyűjteményében, amely március 15-éig megtekinthető a répcelaki művelődési ház színháztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában