Még túl kicsik

2024.03.25. 17:00

Csukák érkeztek a vasi vizekbe

Idén összesen már 2330 kilogramm növendék ragadozót telepítettek a vasi vizekbe, ami rekord mennyiségnek számít. Legutóbb az ünnepi hosszúhétvége előtt csukák érkeztek a a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége vizeibe.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

Folytatja a tavaszi haltelepítéseket a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A ragadozó halak érkezése több szempontból fontos: egyrészt kedvelt a pergető és ragadozó horgászoknak, másrészt szerepet játszik a halállomány változatosságának és egészségi állapotának fenntartásában is. Az egyesületekkel közösen azon dolgozunk, hogy minden horgász számára örömteli kikapcsolódást és csodálatos halfogási élményeket kínáljunk - mondta el Mesterházy József halgazdálkodási csoportvezető. Hozzátette: egy héttel korábban 102 mázsa ponty és 430 kilogramm süllő érkezett a vasi vizekbe, így az idei ragadozó növendékek súlya jócskán meghaladja a kétezer kilogrammot. 

© Cseh Gábor
Csukák érkeztek 

A csukák Killer Gábor egyéni vállalkozó Fejér megyei telephelyéről érkeztek: a Rába folyó Vas vármegyei szakaszába 200, a Magyarszecsődi tóba és a Hársas-tóba 150-150, az Újperinti bányatóba, a Szombathelyi Csónakázó-tóba, a Szombathelyi Horgásztóba, a Vasvári tavakba, a Rábasömjéni tóba, a Csánigi bányatóba, a Merseváti-tóba, illetve a Celldömölki Téglagyári és Park-tóba 100-100 kilogramm. Ezen felül a Vadása tó vize 105, a gencsapáti és a csepregi tóé pedig 50-50 kilogramm hallal gazdagodott.

 

A telepített csukák döntő többségükben jelenleg még nem érik el, vagy csak éppen a megtartható méretet éppen meghaladják, illetve tilalmi időszakkal is védettek, így arra kérik a horgászokat: kíméljék a frissen telepített növendék csukákat, célzottan ne horgásszanak rájuk, véletlen fogás esetén pedig minél kíméletesebben, haladéktalanul szabadítsák meg a horogtól, és bocsássák vissza a vízbe.

 

 Amennyiben az adott horgászhelyen sorozatosan méreten aluli vagy fajlagos tilalom alatt álló hal akad horogra, a halállomány kímélése érdekében horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet kell változtatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában