A békák védelmében

2024.03.21. 10:09

Időszakos ponyvasor védi a közút mentén vonuló békákat Szentgotthárd és Apátistvánfalva között

A felállított terelőfal haszna kettős: megakadályozza a kétéltűek elgázolását, emellett megóvja a közlekedőket is, akik az elütött tetemeken megcsúszhatnak. Az érintett útszakaszon az óvatos közlekedésre nagyméretű béka logóval ellátott, háromnyelvű tábla is figyelmezteti az arra járókat.

Tóth Judit

Forrás: Őrségi Nemzeti Park

Az idei évben mintegy 260 méter hosszú időszakos ponyvasor telepítésére került sor a Szentgotthárd-Apátistvánfalva közöti közút mentén. A védett kétéltűfajok (békák, gőték) közútra kerülését megakadályozó építményt 2019-óta helyezik ki az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai erre a szakaszra.

Forrás: Őrségi Nemzeti Park 

A terelőfalon belül gyalogló kétéltűek gyűjtését, az adatgyűjtést és a petéző tavacskához való átszállítást továbbra is az ötletgazda Oldal Józsefék, az Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület tagjai végzik. A ponyvasor állapotának napi ellenőrzését (szakadások, illesztési rések vizsgálata, ponyvaalj talajtakarásának megléte), valamint a nappali órák vonulás vizsgálatát az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság helyi természetvédelmi őre intézi. Az eddigi megfigyelésekből látszik, hogy a tavalyi évhez képest korábbra esik a barna varangyok telelőhelyről a szaporodóhely irányába történő vándorlása. Mindezt alátámasztja az idei tél végi, tavasz eleji szokatlanul meleg, de csapadékmentes időjárás. Az áprilisi hőmérsékletet idéző nappalokat enyhe, fagymentes éjszakák kísérték és a várva várt kiadós csapadék Ildikó napjára megérkezett. Az eső pedig meghozta a békák első csoportját is a terelőfalhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában