Fejlemény

2024.03.19. 12:29

Megvan a kivitelező, húsvét után kezdődhet a Brenner-villa felújítása

Korábban beszámoltunk róla, a szombathelyi önkormányzat közgyűlése tavaly szeptemberi ülésén arról döntött: az önkormányzat lemond az elővásárlási jogáról a Brenner-villa esetében a Szombathelyi Egyházmegye javára.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

A vásárlás célja legkevésbé a haszonszerzés, mintsem inkább az, hogy még a 24. órában megmentsék Szombathely jelenkori szentjének szülőházát és a város egykori polgármestere (Boldog Brenner János nagyapja) Brenner Tóbiás tulajdonolta ingatlant – ezt már dr. Székely János megyéspüspök mondta egy október eleji sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott az is: a munkálatok akár már néhány hónapon belül elkezdődhetnek, a legsürgetőbb a tetőszerkezet renoválása. 

Nemrégiben kérdéssel fordult a Szombathelyi Egyházmegye felé, hogy megtudjuk: mikor kezdődik tényleges a munka. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen ütemben tervezik a felújítást és az várhatóan meddig tart majd.  

A felújítást végző kivitelező cég kiválasztásra, került, a munkálatok megkezdése további egyeztetések szükségesek az önkormányzattal a villát körülvevő terület használatával kapcsolatban. Amennyiben ezek rövid időn belül lezárulnak, akkor reményeink szerint húsvét után már kezdődhet a felújítás első üteme - közölte érdeklődésünkre a Szombathelyi Egyházmegye. Hozzáteszik: a tervek szerint nyárig elbontják az életveszélyes épületrészeket, felfalazzák a párkányt és az új elrendezésnek megfelelően felépül a teherhordó szerkezet. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a második ütem előkészítése, azaz a tetőszerkezet építés-tervezése. Mivel az épület helyi védelem alatt áll, folyamatosan egyeztetnek majd a városi főépítésszel is. A tervek szerint nyárra meglesznek az ehhez szükséges engedélyek is, és a kiválasztott kivitelező cég nekiállhat a tetőszerkezet építésének. Ha minden jól alakul, év végére tető alá kerülhet az épület. 

  Az épület további felújítása, a végleges funkcióknak megfelelő helyiségek kialakítása ezt követően kezdődhet, az anyagi források függvényében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában