vaol.hu podcast

2024.03.09. 10:50

Mesélő podcast: Vas vármegye szülötte, Pavlics Ferenc: holdjárókat tervezett a NASA-nak

Feiszt György

Ha hazánkban létezne Technikatörténeti Panoptikum, akkor abban a balozsameggyesi születésű Pavlics Ferencnek előkelő helye lenne. Az elsősorban szakmája területén ismert, a közelmúltban    a kaliforniai Santa Barbarában elhunyt mérnököt nagy tiszteletben tartják a technika és az űrkutatás történetének kutatói, ugyanis nevéhez fűződik az LRV =(Lunar Roving Vehicle) holdjármű kifejlesztése. Az általa elképzelt és megvalósított járművek használata tette lehetővé, hogy az Apollo-15, Apollo-16 és Apollo-17 elnevezésű Hold-expedíciók asztronautái bolygónk kísérőjének felszínén hosszabb utakat megtéve végezhessék el kutatásaikat. 


Pavlics Károly falusi tanító 1928-ban született negyedik gyermekének hazai életpályája a szombathelyi Faludi Gimnázium padsoraiból a Budapesti Műszaki Egyetem katedrájáig vezetett. 1956-os forradalom hozta Pavlics Ferenc életútjának fordulatát, amikor menyasszonyával az Egyesült Államokba menekült. Amerikában a General Motors autókonszern mérnökeként végezte munkáját, majd az Apollo-program 1961-es meghirdetésétől kezdve már a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal vezető mérnökként vett részt a Földön kívüli égitestek felszínén közlekedő távirányítású és ember vezette terepjárók tervezésének, fejlesztésének kutatómunkájában. 
A siker elismeréseként Amerikában megkapta a NASA-nagydíjat. Pavlics Ferenc nem szakadt el szülőhazájától, munkahelyének megbízásából Bécsbe költözött, hogy az amerikai cég szorosabb ipari kapcsolatokat tudjon kiépíteni Kelet-Európával, így Magyarországgal is. Nagyrészt neki volt köszönhetőm hogy a győri Rába-gyár teherautó hátsó hidakat szállíthatott Amerikába, és 1992-ben a General Motors Szentgotthárdra telepítette egyik motorgyárát. Pavlics Ferenc mérnöki érdemeit a rendszerváltozás után idehaza is elismerték. 
2005-ben a magyar autógyártás 100. évfordulóján megtartott ünnepség díszvendége volt, 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2010-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen átvette gyémántdiplomáját, a Magyar Mérnöki Kamara pedig tiszteletbeli tagjává választotta. Szüleiről sem feledkeztek meg, Meggyeskovácsi képviselő-testülete 1998-ban Pavlics Károlynak és feleségének, a hajdani Balozsameggyesen végzett több évtizedes tanítói munkájukért, posztumusz díszpolgári címet adományozott. Pavlics Ferencet 2024. február 13-án, kaliforniai lakóhelyének sírkertjében szűk családi körben helyezték örök nyugalomra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában