Nemzeti ünnep

2024.03.15. 16:05

Nemzeti ünnep Kemeneskápolnán: nemzeti identitásról és cselekvő hazaszeretetről

Tudjuk, mi jó nekünk: A nemzeti identitás, hazafiság és a valódi európaiság, benne a keresztény értékek - hangsúlyozta Vámos Zoltán, Vas vármegyei főispán a március 15-ei kemeneskápolnai ünnepségen.

Tömböly Ágnes

Vámos Zoltán főispán Kemeneskápolnán mondott ünnepi beszédet március 15-én

Fotó: VN/Vas Vármegyei Kormányhivatal

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz" - köszöntötte Kossuth Lajos gondolataival Vámos Zoltán főispán a nemzeti ünnep alkalmából a Kemeneskápolnán egybegyűlteket. Úgy folytatta: - Kossuth államférfihoz méltó, bölcs szavai tömören és egyúttal tökéletesen foglalják össze azt az életprogramot, melyet nem csupán mindenkori politikusainknak, közéleti szereplőinknek kell – vagy legalábbis kellene – meggyőződéssel és hathatósan képviselniük, hanem minden magyar hazafinak is.

A cselekvő hazaszeretet fogalma nem romantikus, patetikus vagy üres frázis, közhely – bár kétségkívül ki lehet üresíteni –, hanem olyan nemes feladat, küldetés, amelyet a maga helyén és lehetőségei szerint bárki megvalósíthat. Nem a szavakon van a hangsúly – habár néha azok is szükségesek –, hanem a cselekvésen és természetesen az egészséges, értékelvű gondolkodáson, lelkületen, amelyből a cselekvés fakad

- fogalmazott Vámos Zoltán, aki gróf Széchenyi István és Kölcsey Ferenc mellett a Kemeneskápolnához ezer szállal kötődő, szűkebb pártiánkban is kevésbé ismert Batthyány Fülöp hercegről is megemlékezett, akinek kiemelkedő szerepe volt a Magyar Tudományos Akadémia létrehozásában. 

Nemzeti identitás, hazafiság, valódi európaiság

"Belső és külső szabadság, önrendelkezés, függetlenség, szabad véleménynyilvánítás, nemzeti identitás és hagyományos, értékelvű európaiság, országok, népek, nemzetek közötti együttműködés a kölcsönös tisztelet és jóakarat jegyében – a 21. században magától értetődőnek kellene lenniük. Ám úgy tűnik, ismét küzdenünk kell értük" - húzta alá a Vas vármegyei főispán, később a külső törekvésekre utalva hozzátette: "Magyarország ismét célponttá vált. Meg akarják mondani, hogyan éljünk, mit gondoljunk. Köszönjük szépen, de ne fáradjanak! Nagy többségünk nem kér a külső erők és itthoni barátaik tanácsaiból". 

Tudjuk, mi jó nekünk. A nemzeti identitás, hazafiság és a valódi európaiság, benne a – világnézettől függetlenül – minden jó érzésű ember által elfogadható keresztény értékek, az igazi, felelős szabadság fundamentumán építkezünk tovább. Ebben példát adnak, irányt mutatnak nekünk 1848/49 hősei. Kövessük az elődök példáját, így építsük a jelen és jövő boldog Magyarországát!

 - zárta szónoklatát Vámos Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában