Virágözön

2024.03.07. 16:41

Tudta hogy chillis-csokis-rumos lekvárt is lehet kapni a vasvári piacon?

Pompás virágözönnel, illetve húsvéti dekorációk széles választékával találkozhattak a vasvári piacra látogatók szerdán. A tavaszi hangulat mellett kézműves finomságokat, zöldséget-gyümölcsöt, de még ruházati árut is lehet kapni az árusoknál.

Csabai Bernadett

Tóth Lajos kistermelő különleges ízekkel is készült

Fotó: VN / Novák Roland

Reggel nyolckor érkezünk meg a Szentkútfürdő parkolójába, itt már hagyománynak számít a Vasvári Termelő Piac, ahová szerdánként 7 és 11 óra között látogathatnak ki az érdeklődők. Egészen változatos a felhozatal: a teljesség igény nélkül tojás, sajt, tejtermék, pékáru, méz és méhészeti termékek, savanyúságok, zöldség-gyümölcs, húsáru, emellett virágok, ruházati és dekorációs termékek is kaphatóak. 

A vasvári piacra is megérkezett a tavasz
A vasvári piacra is megérkezett a tavasz
Fotó: VN / Novák Roland

Piaci körkép Vasvárról

Elsőként a virágtenger ragadja meg a figyelmünket, máris a standhoz sietünk. Az évelő szegfűt 699, a tulipánt 990 forintért lehet itt megvenni. Gyönyörű akciós jácintot is mutat nekünk az árus 690 forintért, azt is megtudjuk tőle, hogy mostanság leginkább az árvácskát és a kankalint viszik az emberek, ennek van most szezonja. Gyümölcsfa csemetéket is lehet kapni 3000 forintért, míg a különböző gyümölcsbokrok – például málna vagy ribizli – ára 1000 forint. 

A klasszikus zöldség-gyümölcs stand is megtalálható, 550 hagyma kilója, a répáé 600, a kelkáposzta 650, a cukkini 1050 forintba kerül kilónként. Bánatomra az általam nagyon kedvelt kaliforniai paprika ára elég borsos, 1590 forintot kérnek egy kilójáért, a sima paprika 1090-be kerül, míg a paradicsom 890 forint. Egy kiló dióért 3900 forintot kell fizetnünk a vasvári piacon. 

Tolnai Attilánál, az egyik árusnál szokatlan árukapcsolásokkal találkozunk: portékái között megtaláltató házi bor, tökmagolaj és hálóing is. Beszélgetésünk során kiderül: Attila 37 éve járja a környező piacokat és rokonai, ismerősei áruit értékesíti. A kínálatában található házi borokat ismerőse készíti és ő adja el: 1300 forintba kerül két liter. Egy természetes gyógymódok gyorstalpalót is kapunk tőle: 

Nagyon viszik a tökmagolajat is, nem véletlenül: szinte mindenre jó, főként férfiaknak a prosztatagyulladás megelőzésére, én már rég beépítettem az étrendembe. De a fekete berkenye is csodaszer, tele van antioxidánssal, az orvosok is elismerik a cukorbetegségre is, illetve sok rákos és vérszegény beteg is szedi. – meséli. 

A fekete berkenye szirupból egyébként 3 centilitert javasol naponta, 4000 forint egy liter, ami kb. egy hónapig tart ki. 

A hasznos párbeszéd után megnézzük a további felhozatalt: a vödrös kézműves savanyúságot ezer forintért lehet kapni – cékla, káposzta és hasonlók. Családi gazdaságból származó tojásért 70 forintot kérnek el, a nagyobb, L-es méret 80 forint. Csupa különlegességbe futhatunk bele ha alaposan körülnézünk: nem gondolnánk, de chillis-csokis-rumos lekvár is kapható a vasvári piacon mégpedig 595 forintért 223 grammos kiszerelésben. Tóth Lajos kistermelőnél más különleges és ínycsiklandozó lekvárok és szörpök is megtalálhatóak. 

A piaci élmény velejárója a lángos, ami itt is elég népszerű, nagy sor áll előtte ottjártunkkor. A sima lángost 700, a sajtost 900, sajtos-tejfölöst 1100 adják, elmondásuk szerint körülbelül száz darabot adnak el egy ilyen délelőtti piac során. 

Lángosfalatozás a piacon
Lángosfalatozás a piacon
Fotó: Novák Roland

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában